Linkuri accesibilitate

Președintele american Joe Biden discută cu Germania, Franța și Marea Britanie despre situația din Ucraina


În imagine, de la stânga la dreapta: Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, liderul american Joe Biden și președintele Franței, Emmanuel Macron.
În imagine, de la stânga la dreapta: Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, liderul american Joe Biden și președintele Franței, Emmanuel Macron.

Președintele american Joe Biden va discuta vineri despre situația din Ucraina, la Berlin, cu liderii Germaniei, Franței și Marii Britanii, la o zi după ce președintele Volodimir Zelenski le-a prezentat liderilor UE și oficialilor NATO Planul Victoriei – un set de măsuri despre care a spune că va ajuta țara să câștige războiul declanșat de Rusia.  

Călătoria lui Biden vine în timp ce Rusia își intensifică atacurile zilnice asupra orașelor și infrastructurii Ucrainei. Un oficial ucrainean a spus că pe 18 octombrie a avut loc „unul dintre cele mai masive” atacuri cu drone asupra țării.

Biden, care a sosit în Germania joi seară, ar fi trebuit să viziteze țara săptămâna trecută, la o întâlnire a grupului Ramstein. Președintele american a anulat călătoria pentru a coordona răspunsul SUA la uraganul Milton.

Biden își va începe vizita cu o întâlnire cu președintele german Frank-Walter Steinmeier, care îi va înmâna Marea Cruce a Ordinului de Merit, cel mai înalt premiu al Germaniei. El discuta apoi cu cancelarul german Olaf Scholz, președintele francez Emmanuel Macron și premierul britanic Keir Starmer, în timpul unei vizite de 24 de ore.

Consilierul pentru securitate națională american Jake Sullivan a spus că Biden urmărește „să facă angajamentul nostru față de Ucraina durabil și instituționalizat pe termen lung”.

Zelenski a prezentat pe 17 octombrie detaliile „planului său de victorie” aliaților Ucrainei din UE și NATO, în încercarea de a-i convinge să dea Ucrainei o invitație de a adera la NATO

Deși a declarat că Ucraina va deveni în cele din urmă membră, NATO nu a dat până acum un termen clar, iar președintele rus Vladimir Putin a spus că intenția Kievului de a se alătura alianței a fost unul dintre motivele invaziei Rusiei.

Șeful NATO, Mark Rutte, a reafirmat că NATO lucrează pentru a apropia Ucraina din ce în ce mai mult de Alianță, însă nu a susținut apelul lui Zelenski pentru o invitație imediată.

„Ucraina va fi membră a NATO, nu există nicio îndoială, și până când se va întâmpla acest lucru ne vom asigura că Ucraina are tot ce îi trebuie pentru a câștiga”, a spus Rutte.

Anterior, ambasadorul SUA la NATO, Julianne Smith, a declarat reporterilor că, în timp ce calea Kievului către o eventuală aderare la NATO este ireversibilă, „nu suntem în momentul în care alianța vorbește despre emiterea unei invitații pe termen scurt”.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG