Linkuri accesibilitate

Președintele Bulgariei, suspect de coronavirus. Premierul a fost deja infectat


Președintele Rumen Radev (stânga) și premierul Boiko Borisov (dreapta)
Președintele Rumen Radev (stânga) și premierul Boiko Borisov (dreapta)

Președintele bulgar Rumen Radev se autoizolează după ce șeful său de cabine a ieșit pozitiv în urma testului pentru coronavirus. Vestea vine la scurt timp după ce premierul Boiko Borisov și guvernatorul Băncii Central, Dimitar Radev, au fost infectați cu coronavirus și au trebuit să intre în izolare.

Valul doi al pandemiei de coronavirus produce infectări record și la sud de Dunăre. Un nou record zilnic de 2.760 de infecții a fost raportat pe 29 octombrie. În total, peste 45.000 de bulgari au fost infectați și aproape 1.200 au murit de la începutul pandemiei.

Potrivit matematicianului Nikolay Vitanov, numărul real al cazurilor ar fi în Bulgaria de opt ori mai mare decât cel declarat oficial.

"Conform calculelor mele, numărul real al persoanelor infectate în ţară este 320.000, dintre care 280.000 de persoane nu au fost depistate şi nu ştiu că sunt purtătoare ale virusului şi nici nu prezintă simptome", a declarat Vitanov pentru postul Nova TV, citat de Agerpres.

Președinția a declarat că secretarul general al lui Radev, Dimitar Stoyanov, a fost diagnosticat cu coronavirus pe 29 octombrie. Acesta a spus că Stoyanov era în concediu din 26 octombrie, iar ultimul său contact cu personalul administrației prezidențiale a avut loc cu trei zile mai devreme.

Președintele, al cărui rol de președinte este în mare parte ceremonial, și angajații care au fost în contact cu Stoyanov trebuie să își îndeplinească îndatoririle de la distanță în timp ce se află în carantină.

Primul ministru Boiko Borisov și guvernatorul Băncii Centrale Dimitar Radev sunt, de asemenea, în carantină, după ce au testat pozitiv pentru virus.

Începând cu 29 octombrie, Bulgaria a închis universități, licee și cluburi de noapte timp de două săptămâni, în timp ce țara se confruntă cu o creștere a cazurilor de coronavirus.

Conform unui ordin semnat de ministrul sănătăţii, Kostadin Angelov, vor fi închise localurile nocturne - discoteci, baruri, cluburi etc. -, tot ce înseamnă spectacole, inclusiv cinematografe şi teatre, cu excepţia concertelor, dar cu o participare la numai 30% din capacitatea locului unde se desfăşoară.

Învăţământul primar se va desfăşura în continuare cu prezenţă fizică, dar cel secundar şi universitar va fi exclusiv online în următoarele două săptămâni.

Autorităţile avertizează că numărul tot mai mare al pacienţilor spitalizaţi şi de asemenea creşterea numărului cadrelor medicale infectate riscă să provoace un colaps al sistemului sanitar.

Anterior, autorităţile medicale de la Sofia au impus obligativitatea măştii atât în spaţiile publice închise, cât şi în cele deschise.

XS
SM
MD
LG