Linkuri accesibilitate

Președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Mike Johnson, spune că „inovații importante” ar putea debloca curând ajutorul pentru Ucraina


Președintele Camerei Reprezentanților din SUA, republicanul Mike Johnson.
Președintele Camerei Reprezentanților din SUA, republicanul Mike Johnson.

Președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Mike Johnson, sugerează că un vot pentru sprijinirea Ucrainei ar urma săptămâna viitoare. Mike Johnson spune că are „inovații importante” pentru pachetul de legi blocat de luni de zile în Congres, care să permită aprobarea ajutorului.

Președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Mike Johnson, a declarat că un vot privind finanțarea Ucrainei ar putea avea loc în Cameră în jurul datei de 9 aprilie, când parlamentarii se întorc din vacanța de Paști, scrie RFE/RL.

Johnson a avertizat însă că în Partidul Republican există însă opoziție față de ajutorul acordat Ucrainei și, de asemenea, trebuie să se gândească la riscul de a fi schimbat din funcția de președinte al Camerei dacă va propune la vot pachetul de legi.

Mike Johnson spune că, pentru a avea șanse să treacă, pachetul de legi pentru finanțarea Ucrainei în războiul contra Rusiei a avut nevoie de „inovații”.

Una dintre acestea ar fi ca sprijinirea Ucrainei să aibă loc sub formă de împrumut, și nu sub formă de subvenție, cum s-a întâmplat până acum cu ajutorul oferit de SUA. O altă sursă de finanțare ar fi folosirea activelor rusești confiscate ca urmare a invaziei din Ucraina.

Întârzierile ajutorului înseamnă pierderi de vieți și teritorii în Ucraina

Într-un interviu pentru Fox News, Mike Johnson a recunoscut că parlamentari din propriul partid încearcă să îl îndepărteze din funcția de președinte al Camerei Reprezentanților din cauza eforturilor sale de a găsi o soluție bipartizană pentru finanțarea Ucrainei.

Între timp, Casa Albă a avertizat că întârzierile în adoptarea pachetului de sprijin înseamnă pierderi de vieți și de teritorii în Ucraina.

În Partidul Republican există un curent dur care se opune finanțării Ucrainei, mai ales sub formă de subvenție. Candidatul republican la prezidențiale, Donald Trump, al cărui aliat este și Mike Johnson, a spus că Ucraina ar trebui să primească bani sub formă de împrumut.

Inițial, democrații și republicanii au discutat despre condiționarea sprijinului oferit Ucrainei de politici mai dure privind imigrația ilegală în SUA.

Donald Trump a intervenit și l-a determinat pe Mike Johnson să refuze convocarea unui vot în Camera Reprezentanților asupra pachetului de finanțare de 95 de miliarde de dolari, trecut de Senatul, care includea ajutor pentru Ucraina și Israel.

Trump a cerut republicanilor să respingă orice măsură de finanțare a Ucrainei care condiționează acordarea banilor de politici mai dure de securitate a frontierelor SUA.

Scopul politic a fost, scrie The Guardian, acela de a nu-i oferi șansa președintelui Joe Biden să obțină o „victorie” în chestiunea imigrației, temă electorală esențială în competiția electorală pentru funcția de președinte al SUA.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG