Linkuri accesibilitate

Președintele Chinei, vizită de stat în Kazahstan. Întâlnire Putin-Xi la summitul SCO


 Președintele kazah Qasym-Zhomart Toqaev l-a primit pe omologul său chinez, Xi Jinping.
Președintele kazah Qasym-Zhomart Toqaev l-a primit pe omologul său chinez, Xi Jinping.

Președintele chinez Xi Jinping a ajuns în Kazahstan pentru o vizită de stat și pentru a promova legăturile dintre China și țara din Asia Centrală.

El va avea întâlniri și cu ceilalți lideri ai unei alianțe formate din nouă membri, cunoscută sub numele de Organizația de Cooperare din Shanghai (SCO).

Președintele kazah Qasym-Zhomart Toqaev l-a primit pe omologul său chinez pe aeroportul internațional din Astana pe 2 iulie.

TASS a raportat la scurt timp după sosirea lui Xi că președintele rus Vladimir Putin se va întâlni cu Xi pe 3 iulie la Astana, în marja summitului SCO.

Putin l-a întâlnit ultima dată pe Xi în mai, când a vizitat China în prima sa călătorie în străinătate, după ce a fost inaugurat pentru al cincilea mandat ca președinte. Putin se va întâlni și cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan la Astana, scrie TASS.

Turcia, deși nu este membră a SCO, participă adesea la reuniunile sale ca „partener de dialog”.

Pe lângă Kazahstan, Rusia și China, membrii SCO includ: India, Iran, Kârgâzstan, Pakistan, Tadjikistan și Uzbekistan.

Presa din Kazahstan a publicat pe 2 iulie un articol semnat de Xi, în care liderul chinez lăuda relațiile bilaterale dintre cele două națiuni, subliniind că „în Kazahstan acum 11 ani am propus pentru prima dată inițiativa Centurii Economice a Drumului Mătăsii”, care a marcat „un capitol magnific în cooperarea Belt and Road între cele două țări ale noastre”.

Xi a scris că China „va sprijini Kazahstanul în menținerea independenței, a suveranității și a integrității teritoriale în continuarea drumului său de dezvoltare potrivit condițiilor sale naționale, în implementarea politicilor interne și externe în interesul dezvoltării și prosperității sale și în opunerea amestecului în afacerile sale interne de către orice forță externă”.

De când Moscova a invadat Ucraina pe 24 februarie 2022, mesajele liderilor chinezi cu privire la Kazahstan și alte națiuni din Asia Centrală sunt considerate implicit și un mesaj către Rusia, unde în ultimele luni, mulți politicieni și observatori politici pro-Kremlin au sugerat că Kazahstanul este o țintă pentru Moscova.

Toqaev, într-un interviu acordat agenției chineze Xinhua, publicat pe 2 iulie, a declarat că țara sa „are planuri ambițioase de a adânci în continuare legăturile pe mai multe paliere cu China”.

După ceremoniile pentru vizita oficială de stat la Astana, Xi este de așteptat să se alăture discuțiilor cu alți lideri ai SCO.

Mai târziu va călători în Tadjikistan. Beijingul și-a intensificat eforturile diplomatice în regiune, în mare parte prin dezvoltarea proiectului său internațional Belt and Road, un nou Drum al Mătăsii.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG