Linkuri accesibilitate

Președintele Erdoğan: Turcia s-ar putea despărţi de Uniunea Europeană dacă va fi necesar


Turcia nu este membră UE, în 2018 negocierile de aderare cu Turcia au ajuns într-un punct mort

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdoğan a declarat sâmbătă că Ankara s-ar putea despărţi de Uniunea Europeană dacă va fie necesar, atunci când a fost întrebat despre adoptarea recentă a raportului Parlamentului European privind Turcia, transmite Reuters.

Înainte de călătoria în SUA, Recep Tayyip Erdoğan le-a spus reporterilor că Uniunea Europeană ia măsuri pentru a se distanţa de Turcia, a transmis Reuters.

Parlamentul European (PE) a adoptat în această săptămână un raport detaliat care examinează relaţia actuală dintre Uniunea Europeană şi Turcia, spunând că „afirmă cu regret că Turcia a devenit acum una dintre imaginile globale pentru practicile autoritare”.

Raportul PE discută despre democraţie şi drepturile omului, politica externă şi stabilitatea regională, conflictele regionale şi relaţiile internaţionale şi conturează o foaie de parcurs prospectivă pentru relaţiile UE-Turcia în viitor.

Documentul exprimă profunda consternare faţă de evoluţiile negative persistente din Turcia, evidenţiind o escaladare a eroziunii democratice în ultimul an din cauza modificărilor legislative care încurajează cenzura online şi limitează accesul la informaţii pretins pentru a reduce dezinformarea.

Parlamentul European a abordat critic represiunea necruţătoare a guvernului turc împotriva disidenţei, remarcată mai ales în cea mai recentă perioadă electorală.

Turcia a început negocierile de aderare la UE în 2005, când Consiliul European a convenit asupra unui cadru pentru negocierile cu Turcia. În aceeași zi, negocierile au fost lansate în cadrul unei conferințe interguvernamentale dintre UE și Turcia.

În februarie 2008, Consiliul European a adoptat un parteneriat revizuit pentru aderarea Turciei, prin care erau definite principalele domenii prioritare pentru aderare.

În iunie 2018, Consiliul a constatat pentru prima dată că Turcia se distanța tot mai mult de UE, că negocierile de aderare cu Turcia au ajuns prin urmare într-un punct mort și că nu mai poate fi luată în considerare deschiderea sau închiderea altor capitole.

 • 16x9 Image

  Andreea Ofițeru

  Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

  A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

  A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est. 

  OfiteruA@rferl.org 

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG