Linkuri accesibilitate

Președintele Iohannis: „PSD a lăsat Finanțele goale”. Premierul Orban: „Vreau să fac febră musculară de la semnat demisii din instituții”


Klaus Iohannis a spus că liberalii au făcut „un act de curaj” la preluarea guvernării și a spus că situația economică este dificilă în urma PSD, în vreme ce Ludovic Orban așteaptă demisiile celor de la PSD aflați în instituții publice
Klaus Iohannis a spus că liberalii au făcut „un act de curaj” la preluarea guvernării și a spus că situația economică este dificilă în urma PSD, în vreme ce Ludovic Orban așteaptă demisiile celor de la PSD aflați în instituții publice

Președintele Klaus Iohannisa spus că România nu s-a dezvoltat mai mult în ultimii 30 de ani pentru că „PSD a fost la butoane” și a anunțat, de la Palatul Victoria, că starea bugetului este dezastruoasă. La rândul său, Ludovic Orban a vorbit despre „curățarea instituțiilor publice”.

„A​m aflat că situatia din ministere este foarte proastă. Cred că s-a încetățenit noțiunea de moștenire dezastruoasă. Înainte de plecare, au golit finanțele publice și trebuie să vedem cum acoperim plățile scadente. Va fi greu de încheiat bugetul pe anul acesta și de construit bugetul pe anul viitor. PSD-iștii cheltuie banii românilor și nu rămâne nimic în urma lor”, a spus președintele Iohannis.

El a spus că „respiră ușurat” că a plecat de la Palatul Victoria guvernarea PSD și că „este bucuros” că liberalii „au avut curaj” și și-au asumat preluarea guvernării, un demers dificil din cauza condiției „dezastruoase” în care se află economia și pentru că nu au majoritate parlamentară, astfel că va trebui să negocieze în legislativ fiecare proiect de lege.

„Îmi pare bine că anteriorul guvern, eșuat, a plecat. În ultimii 30 de ani motivul pt care România nu s-a dezvoltat mai mult, mai bine, a fost existența PSD la butoane. Ultimii trei ani au depășit orice imaginație. Proceduri pe care nimeni nu și le-a imaginat - atacuri sistematice la justitie, la investitori, la mediul privat”, a mai declarat șeful statului

Ludovic Orban a anunțat că începe „curățenia în instituțiile publice”. El s-a referit la demiterea celor angajați de predecesorii de la PSD. „Vreau să fac febră musculară de la demisii ale secretarilor de stat și ale altor funcții”, „să terminăm cu pilăraia și nepotismul”, a spus noul prim-ministru, care a adăugat că, semnând demisii ale unor persoane cu funcții publice, a constatat că erau fii și fiice ale celor de la PSD.

Premierul a cerut ministrului de externe, Bogdan Aurescu, să verifice și să recheme „consulii care nu au nicio legătură cu diplomația, o trimitere la detașarea lui Nelu Barbu, fostul purtător de cuvânt al Vioricăi Dăncilă, consul în China, care avea o experiență de jurnalist meteo înainte de angajarea la Palatul Victoria.

Orban a vorbit și de oprirea „simulacrelor de concursuri” pentru angajare în funcții de conducere în instituțiile publice din ultima vreme și le-a cerut noilor miniștri să le oprească sau să-i destituie pe cei care au fost numiți pe criterii clientelare.

Noul prim-ministru le-a cerut, în același timp, angajaților la guvern să „vină la serviciu” și „să-și facă treaba”, precizând că, în seara precedentă, la ora 21.00 nu a găsit pe nimeni la Palatul Victoria.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG