Linkuri accesibilitate

Președintele Iohannis și premierul Orban, mesaje de felicitare pentru Maia Sandu


Președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban au felicitat-o pe Maia Sandu pentru victoria în turul doi al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova.

Cei doi oficiali au subliniat necesitatea cooperării bilaterale și continuarea drumului Moldovei spre democrație și Uniunea Europeană.

„O felicit pe Maia Sandru pentru câștigarea alegerilor prezidențiale din Republica Moldova! Cetățenii moldoveni au ales continuarea drumului european și democratic, un drum al progresului! România va rămâne alături de Moldova în eforturile reale de modernizare, democratizare și apropiere de UE", a transmis președintele Iohannis pe Twittter.

Premierul Orban a numit victoria Maiei Sandu drept „un eveniment istoric pentru Republica Moldova" și a promis că România va rămâne un partener loial care să sprijine proiectele noului președinte.

„Un preşedinte competent şi responsabil care va moderniza țara şi o va aduce mai aproape de România şi de Uniunea Europeană. Guvernul României va rămâne un partener loial al Republicii Moldova și va sprijini inițiativele noului președinte atât de la București, cât și la Bruxelles", a scrie Ludovic Orban pe Facebook.

El a arătat în încheiere că PNL va sprijini PAS pentru a obține guvernarea în Republica Moldova.

După numărarea a 99,86% din procesele verbale ale secțiilor de vot, Maia Sandu are 57,63% din voturi, în timp ce Igor Dodon a strâns 42,37%, potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale.

Alegerile de duminică au fost doar cel mai recent capitol dintr-un război politic pentru viitorul Moldovei: se apropie de Uniunea Europeană sau este atrasă și mai aproape de Moscova?

Igor Dodon a candidat promovând ideea de „stabilitate” și posibilitatea sa de a obține împrumuturi și favoruri de la Moscova.

Maia Sandu și-a centrat campania pe lupta anticorupție și pe legăturile sale strânse cu Uniunea Europeană.

XS
SM
MD
LG