Linkuri accesibilitate

Președintele Trump cheamă Teheranul „să facă Iranul din nou măreț”


Președintele american, Donald Trump, în timpul unui discurs recent din campania „Să păstrăm America măreață”, în Winsconsin
Președintele american, Donald Trump, în timpul unui discurs recent din campania „Să păstrăm America măreață”, în Winsconsin

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, l-a avertizat pe liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, „să fie atent cu cuvintele pe care le folosește”, după ce liderul de la Teheran l-a numit „clovn” pe președintele american în timpul unei ceremonii religioase.

„Așa-zisul lider suprem al Iranului, care nu a fost așa de suprem în ultima vreme, a spus câteva lucruri rele despre Statele Unite și Europa”. The so-called 'Supreme Leader' of Iran, who has not been so Supreme lately, had some nasty things to say about the United States and Europe," a scris Trump pe tweeter. Liderul de la Casa Albă i-a recomandat lui Khamenei să-și aleagă atent cuvintele, câtă vreme economia Iranului se prăbușește, iar cetățenii acestei țări suferă.

„Nobilul popor iranian, care iubește America, merită un guvern care este mai interesat să-l ajute să-și împlinească visurile decât să ucidă proprii cetățeni pentru a pretinde respect. În loc să conducă Iranul spre ruină, liderii săi ar trebui să abandoneze teroarea și „să facă Iranul din nou măreț”, a mai scris președintele american.

Comentariile lui Donald Trump au venit după ce Khamenei a făcut apel la unitate națională și a luat apărarea forțelor armate, pe fondul protestelor din Iran față de doborârea avionului ucrainean de pasageri de către armata iraniană.

Într-o ceremonie religioasă de la Teheran, Khamenei, cea mai înaltă autoritate locală, a spus că populația care a protestat față de doborârea avionului ucrainean sunt victime ale amăgirii lor de către presa occidentală și nu vor putea schimba opinia iranienilor.

„Poporul iranian vrea să opună rezistență puterilor mondiale și nu se presă”, a spus Khamenei în timpul unei slujbe de vineri, la care a luat parte pentru prima dată după opt ani.

Khamenei i-a acuzat pe adversarii Iranului că folosesc doborârea avionului de pasageri pentru a pune sub semnul întrepării republica islamică, armata, inclusiv elita corpului de gardă al armatei revoluționare, care, potrivit spuselor sale, „a menținut securitatea” în Iran. El l-a numit pe Donald Trump „un clovn” care se preface că ar sprijini popporul iranian.

Avionul ucrainean, doborât imediat după decolare, în apropiere de Teheran, avea 176 de pasageri. Cei mai mulți dintre pasagerii uciși erau iranieni și canadieni, alături de ucraineni, afgani, suedezi, britanici și germani.

Inițial, autoritățile iraniene au negat orice responsabilitate, însă, trei zile mai târziu, au recunoscut că avionul a fost doborât din greșeală.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG