Linkuri accesibilitate

Guvernul adoptă OUG, fără să știe când va scădea prețul carburanților cu 50 de bani, și amenință companiile că pot fi acuzate de speculă


Prețul carburanților ar trebui să scadă în perioada următoare, după ce Guvernul susține că a obținut un acord din partea operatorilor economici din domeniu.
Prețul carburanților ar trebui să scadă în perioada următoare, după ce Guvernul susține că a obținut un acord din partea operatorilor economici din domeniu.

Guvernul a adoptat, joi, Ordonanța de Urgență privind compensarea prețului la carburant cu 50 de bani, dar ministrul Energiei nu este sigur că scăderea se va vedea începând de mâine la pompă.

Anunțul privind reducerea prețului la carburant a fost făcută de Virgil Popescu, ministru criticat în mai multe rânduri de PSD pentru că s-a opus plafonării prețului pentru benzină și motorină. Liberalul a subliniat că nu este adeptul plafonării, iar decizia guvernului se va vedea în perioada următoare.

„Astăzi s-a aprobat reducerea cu 50 de bani: 25 de bani vor fi suportați de la bugetul de stat printr-un mecanism pe care îl va explica Ministerul de Finanțe, iar 25 de bani va fi o reducere comercială pe care voluntar o vor aplica lanțurile de benzinării. Ordonanța intră în vigoare în această noapte. Mă aștept ca în perioada următoare să vedem companii care aplică ordonanța”, a spus ministrul Popescu la finalul ședinței de Guvern în care s-a aprobat Ordonanța de Urgență.

El a cerut ca persoanele care alimentează să aibă puțină răbdare, deoarece s-ar putea ca reducerea să nu se vadă chiar de mâine la pompă, deși se așteaptă ca acest lucru să se întâmple.

„Să le lăsăm un termen scurt pentru ca sistemele fiscale să poată fi actualizate și să reflecte modificările”, a adăugat ministrul.

Decizia privind compensarea prețului la carburant cu 50 de bani a fost asumată de premierul Ciucă, în pofida intenției PSD de a impune plafonarea prețului la carburant. Liberalii au spus că o eventuală plafonare ar putea duce la o penurie de carburant.

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a susținut că dacă măsura reducerii cu 50 de bani a prețului la carburant nu va produce efectele dorite în următoarele trei luni, va reveni cu propunerea privind plafonarea prețului la carburant. Liderul PSD a afirmat că a fost solidar cu decizia premierului, deși nu a fost soluția dorită de social-democrați.

Declarație pentru benzinari

Secretarul de stat din ministerul de Finanțe, Mihai Diaconu, a precizat miercuri că, printr-un ordin al președintelui ANAF, se va stabili modelul declarației pe care trebuie să o depună operatorii economici care comercializează carburanți.

Potrivit oficialului de la Finanțe, măsura nu va majora deficitul bugetar, iar impactul preconizat este între 800 de milioane de lei și 1,6 milioane de lei.

„Nu ne așteptăm la o creștere a deficitului din cauza Ordonanței. Dacă crește prețul, scade consumul, care ar duce la încasări mai mici pe partea de acciză. Credem că sumele se vor compensa, va ajuta economia”, a spus Diaconu.

Ministrul Energiei a completat că Ordonanța oferă cadrul legislativ necesar pentru scăderea prețului la carburant, dar conformarea este voluntară, nu obligatorie.

Amenințări de la Guvern

„Cred că toate lanțurile de benzinării vor aplica Ordonanța”, a fost concluzia ministrului.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a amenințat firmele din domeniu că, dacă vor exista creșteri nejustificate în perioada de aplicare, vor fi încadrate la acțiuni speculative.

„Vor fi sancționate privind combaterea acțiunilor speculative, se va aplica și pentru prețul la carburanți”, a precizat Dan Cărbunaru,

Măsura reducerii prețului la carburant cu 50 de bani per litru se va aplica trei luni, până la finalul lunii septembrie.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG