Linkuri accesibilitate

„Cum vom trăi?” | Scumpirea pâinii în Egipt, o problemă de supraviețuire pentru cei săraci


Scumpirea vine în contextul în care 30% din populația Egiptului trăiește sub pragul sărăciei.

Prețul pâinii urmează să crească în Egipt pentru prima oară în peste 40 de ani. Subvențiile oferite de stat pentru pâine au contribuit la hrănirea celor mai săraci oameni din țară de la începutul anilor 60.

Președintele Abdel Fattah al-Sisi a făcut anunțul scumpirii săptămâna aceasta. În Egipt, pâinea beneficia până acum de subvenționare din partea statului. Două treimi din populație beneficiază de acest program.

Cum vom trăi? Și cum vom plăti pentru copiii fratelui nostru decedat care locuiesc cu noi?” s-a întrebat Wafaa Bakr in Shubra El-Kheima, un cetățean cu venituri mici care trăiește într-o zonă săracă din afara orașului Cairo.

Ahmed Saeed in Sharqia, din regiunea de nord a orașului Cairo a explicat că prețul pâinii reprezintă „o linie roșie” peste care nu se poate trece pentru că există oameni care pur și simplu nu își pot permite să plătească mai mult. „Există văduve și orfani care nu au un venit fix”.

30% din egipteni trăiesc sub pragul sărăciei, veniturile lor lunare fiind mai mici de 54 de dolari (circa 225 de lei). Sistemele de salubritate și accesul la apă le lipsesc multor oameni.

O coadă pentru pâine în Cairo în 2014.
O coadă pentru pâine în Cairo în 2014.

Salariul minim pe economie în Egipt este de aproximativ 153 de dolari (638 de lei). În unele sectoare neoficiale ale economie, unde lucrează două treimi din populația Egiptului, nu se plătește nici măcar această sumă.

Șomajul a atins 7,2% anul trecut și este în creștere în rândul tinerilor. Totuși, economiștii sunt de părere că Egiptul, fiind printre cei mai mari importatori de grâu la nivel global, trebuie să limiteze subvențile pentru a putea moderniza economia.

Subvențiile pentru pâine cântăresc acum din ce în ce mai mult la buget ca urmare ca urmare a creșterii prețurilor la grâu la nivel global după pandemia de Covid-19. Aceste subvenții reprezintă 1,8% din bugetul național - 2,9 miliare de dolari sau echivalentul a peste 12 miliare de lei.

Potrivit președintelui „este timpul” ca prețul să crească. El a mai spus că speră ca știrile să nu fie recepționate negativ, adăugând că creșterea nu va fi una mare. „Este incredibil să vinzi 20 de pâini la prețul unei țigări”.

Pâinea este corelată cu viața în limba arabă.
Pâinea este corelată cu viața în limba arabă.

Guvernul a redus deja din subvențiile dedicate sectorului energiei și al combustibilului, introducând creșteri anuale ale prețului acestora începând cu 2016, ca parte a reformelor finanțate de Fondul Monetar Internațional.

Guvernul Egiptului a fost mereu foarte atent când vine vorba de prețul pâinii. Termenul de „pâine” în limbajul arab colocvial provine de la cuvânt „viață”.

Președintele Anwar Sadat a încercat o creștere a prețului pâinii în 1977, lucru care a declanșat revolte în Egipt, care nu s-au calmat până după anularea deciziei.

Guvernul condus de președintele Sisi a adoptat gradual tot mai multe schimbări în această direcție.

A existat un proces îndelungat de ușurare pentru acest pas, inclusiv reduceri ale greutății pâinii de la 130 g la 110 g și apoi la 90 g în august anul trecut ", a declarat David Butter, analist pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord la Chatham House.

Creșterea prețului face parte dintr-un program de modernizare a economiei însă efectele asupra populației sărace ar putea fi devastatoare.
Creșterea prețului face parte dintr-un program de modernizare a economiei însă efectele asupra populației sărace ar putea fi devastatoare.

Așadar, mesajul potrivit căruia pâinea de 5p nu este sacrosanctă se află acolo de ceva timp.”

Potrivit unor calcule, simpla dublare a prețului pâinii la 10p ar putea economisi până la 4 miliarde de lire egiptene (peste un miliard de lei).

Hassan Mohammadi, șeful Diviziei de Brutării din Departamentul de Cereale al Federației Industriilor Egiptene, a declarat că decizia de scumpire era scadentă. El a declarat că susține scumpirea și a mai sugerat că 140 de grame de pâine ar putea fi vândute la 20p (în jur de 5 lei).

Șeicul Ibrahim Radwan este preocupat de ce va însemna scumpirea pentru cei mai săraci dintre egipteni. Mesajul șeicului către președintele țării a fost că oamenii nu își permit să cumpere pâinea dacă aceasta se va scumpi. El spune că nu se poate renunța la subvenții.

XS
SM
MD
LG