Linkuri accesibilitate

Cum explică specialiștii prețul record la energie din România, în vreme de caniculă


România are prețuri record la energie.
România are prețuri record la energie.

Zilele toride aduc și prețuri record la energie. Pe bursele europene, tarifele din țara noastră sunt mult peste media țărilor europene. S-a ajuns aici și pentru că producția din surse regenerabile scade în perioadele caniculare, notează Știrile ProTV.

De exemplu, panourile fotovoltaice pierd peste 20% din eficiență. În paralel, și producția de energie eoliană este mai mică.

Materialele semiconductoare din panourile fotovoltaice se încălzesc și astfel își pierd din eficiență, spun specialiștii. Panourile dau cel mai bun randament la 25 de grade Celsius, adică în lunile de primăvară și toamnă.

Pentru moment, tariful pentru energia electrică este plafonat pentru populație până în martie anul viitor. Pe piețe însă, România a avut prețuri record la energie, mult peste media statelor europene.

În plus, debitul Dunării este sub media multi-anuală la intrarea în țară și este prevăzut să scadă cu aproximativ 15% în următoarea săptămână. Asta face ca producția de energie a hidrocentralelor să fie cu mult sub cea de anul trecut.

Citește mai mult pe Știrile ProTV.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG