Linkuri accesibilitate

Președintele Franței cere Europei să trimită vaccinuri țărilor sărace


Emmanuel Macron, președintele Franței, ar vrea ca țările bogate să trimită vaccinurilor celor sărace sau aflate în curs de dezvoltare
Emmanuel Macron, președintele Franței, ar vrea ca țările bogate să trimită vaccinurilor celor sărace sau aflate în curs de dezvoltare

Președintele francez, Emmanuel Macron, a cerut Europei și SUA să trimită de urgență până la 5% din rezervele lor de vaccin anti-coronavirus țărilor în curs de dezvoltare, potrivit unui interviu acordat de Macron cotidianului Financial Times (FT) .

Macron a declarat că eșecul de a împărți corect vaccinurile e de natură să consolideze inegalitatea globală. Până acum, marea majoritate a vaccinurilor au fost administrate în țările dezvoltate.

„Nu vorbim de miliarde de doze imediat, sau de miliarde și miliarde de euro", a declarat Macron pentru FT. „Este vorba despre alocarea mult mai rapidă a 4-5% din dozele pe care le avem”.

„Un astfel de gest nu va schimba campaniile noastre de vaccinare, dar fiecare țară ar trebui să pună deoparte un număr mic de doze pe care le are pentru a transfera împreună zeci de milioane din ele. Dar aceasta foarte repede astfel încât oamenii de pe teren să poată vedea că se întâmplă."

El a precizat că numai 10 țări au administrat 75% din toate vaccinările din întreaga lume, în timp ce 130 de țări nu au primit încă o nicio doză.

Macron a declarat că Angela Merkel, cancelarul german, a sprijinit o inițiativă europeană de împărțire a vaccinurilor destinate țărilor sărace, adăugând că speră să câștige și sprijinul SUA.

Președintele Franței a propus planul său de a aborda dezechilibrul înaintea summitului virtual al liderilor mondiali din G7, care va avea loc vineri.

Casa Albă a declarat că președintele american Joe Biden va anunța un angajament de 4 miliarde de dolari finanțare pentru o schemă globală de împărțire a vaccinurilor, cunoscută sub numele de Covax.

Premierul Britanic Boris Johnson - care va prezida întâlnirea - urmează să furnizeze doze excedentare în Marea Britanie programului Covax. De la începutul pandemiei până în prezent, cel puțin 110 milioane de oameni au fost infectați cu virusul la nivel mondial și mai mult de 2,4 milioane au murit, potrivit datelor de la Universitatea Johns Hopkins.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG