Linkuri accesibilitate

Prietenul lui Putin își asumă palatul de la Marea Neagră. Alexei Navalnîi susține că este al președintelui rus


Vladimir Putin îl decorează pe Arkady Rotenberg, martie 2020
Vladimir Putin îl decorează pe Arkady Rotenberg, martie 2020

Omul de afaceri rus, Arkady Rotenberg, a declarat sâmbătă că este proprietarul palatului din sudul Rusiei despre care Alexei Navalnîi a susținut că îi aparține lui Vladimir Putin, informează Reuters și BBC.

Rotenberg este fostul partener de antrenament la judo al președintelui rus și spune că a cumpărat palatul în urmă cu doi ani.

„Acum nu o să mai fie un secret, eu sunt beneficiarul”, a afirmat fostul partener al lui Putin.

Palatul de la Marea Neagră
Palatul de la Marea Neagră

Potrivit acestuia, a reușit să facă această achiziție după ce și-a vândut participația la firma de construcții de conducte de gaz Stroygazmontazh pentru aproape 75 de miliare de ruble (aproape 812 milioane de euro).

Palatul de la Marea Neagră
Palatul de la Marea Neagră

El nu a oferit alte detalii financiare despre achiziție sau despre modul de finanțare.

Arkady Rotenberg s-a numărat printre oficialii ruși aflați pe lista neagră a SUA pentru sancțiuni după anexarea Crimeei în martie 2014.

Președintele rus a negat că palatul din sudul Rusiei îi aparține.

Alexei Navalnîi, cel mai aprig opozant al președintelui Putin, arestat în această lună la revenirea în Rusia, a prezentat o anchetă video despre palatul de la malul Mării Negre. Aceasta a adunat peste 100 de milioane de vizualizări.

Potrivit lui Navalnîi, proprietatea este de 39 de ori mai mare decât Monaco și are și un cazinou. Serviciul Federal de Securitate din Rusia deține 7.000 de hectare care înconjoară proprietatea, se arată în investigație.

„Este un stat în stat în Rusia. Și în acest stat există un țar unic și de neînlocuit, Putin", a afirmat Navalnîi.

Opozantul rus a fost reținut și arestat după revenirea din Germania. Mâine sunt anunțate noi proteste în Rusia, după ce săptămâna trecută au fost arestate mii de persoane, inclus soția lui Alexei Navalnîi, dar și alte persoane apropiate de acesta.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG