Linkuri accesibilitate

Liderul mercenarilor Wagner Evgheni Prigojin anulează marșul spre Moscova


Evgheni Prigojin neagă declarațiile liderului belarus Alexandr Lukașenko

Evgheni Prigojin, liderul grupului de mercenari ruși Wagner, a declarat că le-a spus forțelor sale să oprească imediat înaintarea lor spre Moscova și să se întoarcă la bazele lor din Ucraina, pentru că frica a cuprins țara cu privire la o potențială luptă mortală pentru putere.

„Ne întoarcem coloanele de tancuri și revenim în taberele militare”, a spus Prigojin într-o postare audio pe Telegram pe 24 iunie, adăugând că nu a vrut să „verse sânge rusesc”.

Prigojin a spus că trupele sale, despre care a pretins că erau în număr de 25.000, se aflau la doar 200 de kilometri de capitala Rusiei când a luat decizia. El nu a spus dacă a vorbit cu Kremlinul sau cu armata rusă înainte de a anunța mutarea.

Mesaje contradictorii ale lui Evgheni Prigojin

Canalul de știri Rossiya 24 susține că președintele belarus Alexandr Lukașenko a purtat discuții cu șeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, în timpul cărora Prigojin a fost de acord să își oprească trupele și să „dezescaladeze situația".

Declarația a venit după ce chiar Evgheni Prigojin a postat pe canalul de Telegram că ia în calcul renunțarea la marșul către Moscova și întoarcerea în garnizoanele pe care le deține Wagner.

„Prigojin a acceptat propunerile lui Lukașenko de a opri înaintarea Wagner pe teritoriul rusesc și pe cele cu privire la măsurile suplimentare pentru detensionarea tensiunilor", a susținut Rossiya 24, citând serviciul de presă al lui Lukașenko.

Rossiya 24 susține că întrevederea a fost acceptată și de Vladimir Putin.

Ulterior, pe canalul de Telegram al Wagner, Prigojin a susținut că nu a ajuns la nicio înțelegere cu Lukașenko.

„S-au purtat negocieri, dar acestea nu au avut succes. Tot ceea ce se spune în mass-media este o minciună flagrantă”, se arată pe canalul de Telegram al acestuia.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG