Linkuri accesibilitate

Șeful mercenarilor Wagner susține că Moscova trebuie să pună capăt războiului din Ucraina


Evgheni Prigojin la un cimitir pentru luptătorii Wagner, în Goriachii Kliuci din regiunea Krasnodar, în sudul Rusiei. Captură de ecran din videoclipul care a fost publicat pe 6 aprilie 2023.
Evgheni Prigojin la un cimitir pentru luptătorii Wagner, în Goriachii Kliuci din regiunea Krasnodar, în sudul Rusiei. Captură de ecran din videoclipul care a fost publicat pe 6 aprilie 2023.

Evgheni Prigojin, omul de afaceri legat de Kremlin și cel care controlează grupul de mercenari Wagner, a declarat sâmbătă că un conflict de lungă durată în Ucraina ar putea duce la dizolvarea Rusiei, relatează biroul rusesc al RFE/RL.

Liderul Wagner, grupare care joacă un rol principal în luptele din estul Ucrainei, a îndemnat Moscova să declare că obiectivele sale în Ucraina sunt „atinse” și să pună capăt luptelor.

Evgheni Prigojin a scris pe Telegram că „mulți dintre cei care ieri au susținut operațiunea specială astăzi fie au îndoieli, fie se opun categoric la ceea ce se întâmplă”.

Acesta cere ca autoritățile rusești să se concentreze pe apărarea teritoriilor cucerite până în prezent.

Declarația lui Evgheni Prigojin vine în timp ce forțele ucrainene și cele rusești duc în continuare lupte sângeroase la Bahmut, în estul Ucrainei, transmite Reuters.

Ministerul rus al Apărării a susținut sâmbătă că luptătorii din grupul de mercenari Wagner au capturat alte două zone din Bahmut, principala țintă a ofensivei Moscovei în estul Ucrainei.

Gruparea de mercenari Wagner a fost vârful de lance al încercării Rusiei de a cuceri Bahmut încă din vara anului trecut, în ceea ce a fost cea mai lungă și mai mortală bătălie din război pentru ambele părți.

Ministerul Apărării din Marea Britanie a declarat vineri, într-o actualizare a informațiilor, că trupele ucrainene au fost forțate să cedeze o parte din teritoriul din Bahmut, deoarece Rusia a organizat un nou asalt, cu focuri intense de artilerie.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu a făcut nicio mențiune despre Bahmut în discursul său de sâmbătă și a reiterat dorința Kievului de a adera la NATO cât mai curând posibil. Ucraina va avea nevoie de garanții de securitate eficiente înainte ca acest lucru să se întâmple, a spus el, dar nu a oferit detalii.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG