Linkuri accesibilitate

Primăria lui Tudorache a dat televiziunilor 300.000 de euro pentru reclamă la o machetă de spital


Fostul primar Daniel Tudorache spune că nu știe ce contracte de publicitate au fost semnate de compania de investiții, firma fiind în subordinea consiliului local
Fostul primar Daniel Tudorache spune că nu știe ce contracte de publicitate au fost semnate de compania de investiții, firma fiind în subordinea consiliului local

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a prezentat sumele cheltuite de Compania de Investiții și Dezvoltare în Sănătate a consiliului local sector 1 pentru promovarea unui clip care prezenta o machetă de spital. Astfel, 300.000 de euro au fost cheltuiți de fostul primar Daniel Tudorache pentru o investiție care se află în faza de licitații, la televizor fiind prezentat ca un spital funcțional.

Cea mai mare sumă a primit-o postul de televiziune B1TV, care a primit 100.050 Euro pentru 667 spoturi, urmează Realitatea Tv cu 100.000 de euro, site-ul Luju a primit 50.000 de euro, Luis Lazarus Live a primit 30.000 de euro pentru promovare, Romania TV și Digi24 câte 69.000 de lei pentru 75 de spoturi.

Reclama la viiitorul spital care se află în faza de licitație pentru selectarea constructorului a fost interzisă de Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) pe motiv că este falsă. Într-o ședință din august 2020, CNA a decis interzicerea unei reclame tv, finanțată de Primăria Sectorului 1, din care reieșea că ar fi fost finalizată construcția unui spital, în realitate acesta fiind doar la stadiul de machetă. Membrii CNA au votat în unanimitate propunerea Dorinei Rusu de intrare în legalitate pentru acest spot.

44 de angajați, niciun rezultat

Compania de Investiții a fost inființată în octombrie 2018, cu 4-5 angajați. Are în acest moment 44 de angajați. Prin hotărâre de consiliu local, societatea care are ca acționar consiliul local al Sectorului 1 cu 99% și Administrarea domeniului Public cu 1% avea la data înființării un buget de 260 milioane de lei. Întrebată de Clotilde Armand care sunt cheltuielile instituției, directoarea Companiei a arătat că a fost amenajat sediul, că s-au plătit 30.000 de euro pentru studiul de fezabilitate al spitalului, că s-au plătit angajații, chiria și reclamele pentru promovarea machetei.

Europa Liberă a întrebat în urmă cu o săptămână care au fost sumele cheltuite cu publicitatea de instituțiile din subordinea primăriei în ultimii 4 ani. Compania de Investiții și Dezvoltare în Sănătate a primăriei a refuzat să ne pună la dispoziție aceste date și ne-a transmis că „societatea noastră, conform actelor normative în vigoare și a Hotărârii de Consiliu de înființare a acesteia, nu reprezintă entitate juridică din subordinea Primăriei”.

Din înregistrarea postată de Armand pe Facebook, rezultă că instituția are un departament de IT. Cu toate acestea, societatea pe acțiuni a primăriei nu are un site funcțional la doi ani de la înființare. În urmă cu câteva zile, la sediul companiei nu era niciun angajat. „Am revenit la Compania de Investiții şi Dezvoltare în Sănătate şi Domenii de Interes Public – Privat Sector 1 S.A și am reușit să intru în birourile Companiei unde în urmă cu câteva zile n-am găsit pe nimeni din cei 40 de angajați”, arată Armand pe Facebook.

Tudorache nu știe

Fostul primar Daniel Tudorache susține că nu are vreo legătură cu sumele plătite televiziunilor, Compania de investiții fiind în subordinea consiliului local. „Eu nu cred că sunt reale acele sume. Societatea de care amintiți e în subordinea consiliului local, nu a primarului. Dacă au fost aprobate sume pentru publicitate, ele au fost aprobate de consiliu. Nu cred că au fost plătiți 50.000 de euro pentru luju.ro, publicația nu are legătură cu administrația publică”, ne-a comunicat Tudorache.

Întrebat cum o cheamă pe directoarea Centrului de Investiți al primăriei, el ne-a declarat: „Anca și nu mai știu numele de familie, întrebați la resurse umane”.

Potrivit unui document privind planul viitorului spital, director general al Companiei este Anca Mihaela Moise. Deși este de doi ani director, nu a depus nicio declarație de avere sau de interese depuse în această funcție.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

XS
SM
MD
LG