Linkuri accesibilitate

Prima mișcare a noului președinte al Ucrainei: dizolvarea parlamentului, eliminarea capilor Justiției, Armatei, Serviciilor


Volodimir Zelenski, la ceremonia de învestire din parlamentul unicameral de la Kiev
Volodimir Zelenski, la ceremonia de învestire din parlamentul unicameral de la Kiev

La Kiev, Volodimir Zelenski a depus jurământul în calitate de președinte al Ucrainei, pentru un mandat de cinci ani. În discursul său de învestire Zelenski a spus că va fi un președinte al tuturor cetățenilor: „Suntem cu toții ucraineni, de la Lvov, până în Donețk și Luhansk”

Noul preşedinte al Ucrainei a anunţat luni în discursul său de învestitură dizolvarea Radei Supreme, care este parlamentul unicameral și care îi este în mare parte ostilă. Zelenski a convocat alegeri legislative anticipate fără să mai aştepte scrutinul prevăzut la termen în 27 octombrie, deşi nu a anunţat data noilor alegeri, potrivit AFP.

Obiectivul cel mai urgent al noului președinte ucrainean este oprirea conflictului din Donbas și întoarcerea Crimeei anexate de Rusia: „sunt gata să-mi pierd popularitatea și chiar funcția, numai să fie pace, fără a pierde teritoriile noastre. (...) Nu noi am început acest război, dar noi îi vom pune capăt. Începutul dialogului va fi întoarcerea tuturor prizonierilor ucraineni”.

Zelenski le-a cerut deputaților ca, în decurs de două luni, să renunțe la imunitatea, să introducă răspunderea penală pentru îmbogățirea ilegală și să-i demită pe procurorul general și ministrul apărării:„dragi deputaţi, voi aţi stabilit singuri ceremonia de învestitură luni, într-o zi lucrătoare. Văd în aceasta un plus. Înseamnă că astăzi nu vom sărbători. Vom lucra împreună. De aceea, vă rog foarte mult să adoptaţi o lege privind abolirea imunităţii parlamentare, o lege privind răspunderea penală pentru îmbogăţire ilegală şi multpătimitul Cod electoral, a cărui aprobare trenează de mult timp

Partidul lui Zelenski nu este reprezentat parlament, așa că, după preluarea oficială a funcţiei, proaspătul președinte a invitat guvernul să-şi prezinte demisia: „guvernul nu ne rezolvă problemele, guvernul este problema noastră”, a spus noul preşedinte al Ucrainei, citându-l pe fostul preşedinte american Ronald Reagan. „Puteţi lua o bucată de hârtie, un pix şi să eliberaţi locurile pentru cei care se vor gândi la generaţiile viitoare şi nu la alegerile următoare. Cred că oamenii vă vor aprecia!', a spus Zelenski, adresându-se executivului.

La doar câteva minute după discursul său de învestitură, ministrul apărării, Stepan Poltorak şi-a prezentat demisia. Dar Zelenski a cerut de asemenea demisia procurorului general, Iuri Luţenko, şi a şefului Serviciul de Securitate al Ucrainei, Vasili Griţak, ambii proveniți din anturajul fostului președinte Petro Poroşenko.

„Toată viaţa mea am încercat să fac totul pentru ca ucrainenii să zâmbească (...) În următorii cinci ani, voi face tot ce pot pentru a vă împiedica să plângeţi” Volodimir Zelenski, noul președinte al Ucrainei

Preşedinte ales al Ucrainei a depus jurământul în faţa şefei Curţii Constituţionale a Ucrainei, Natalia Şaptala, şi a numeroşilor oficiali şi invitaţi străini - circa 50 de delegaţii din străinătate.

În prezenţa a patru din cei cinci foşti preşedinţi ucraineni - Viktor Ianukovici fiind refugiat în Rusia - Zelenski a jurat să respecte Constituţia, cu mâna dreaptă pe Legea Fundamentală a ţării şi pe Evanghelia Peresopniţia (prima evanghelie tradusă în limba ucraineană).

Zelenski, care a devenit al şaselea preşedinte al Ucrainei, a primit simbolurile puterii prezidenţiale: steagul şi sigiliul prezidenţial, un colier ceremonial şi un buzdugan, simbol al autorităţii înalte al liderilor cazaci ucraineni în secolele XVI şi XVII.

Noul preşedinte ucrainean, îmbrăcat într-un costum negru, a venit pe jos la ceremonia de învestitură din parlament, traversând parcul Mariinski, unde s-a salutat cu oamenii şi chiar şi-a făcut selfie cu unii dintre ei.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG