Linkuri accesibilitate

Prima sancțiune pentru vaccinarea anti-Covid peste rând: la centrul din Rădăuți


Imagine generică

Medicul coordonator al centrului de vaccinare anti-Covid din Rădăuți a fost sancționat contravențional cu amendă de 5.000 lei, pentru că a vaccinat în etapa a doua de vaccinare persoane care se încadrau în etapa a treia.

Inspectorii Direcției Sănătate Publică Suceava au controlat joi centrul după ce s-a constatat că, în perioada 15-23 ianuarie au fost imunizate în acest centru 563 de persoane marcate ca eligibile pentru etapa a III-a de vaccinare.

Controlul a fost făcut după ce ministrul Sănătății a anunțat în urmă cu o zi că 30% dintre persoanele vaccinate au fost în afara platformei de programare și că 1.300 se încadrează în etapa a III-a de vacinare, când în acest moment abia e la început etapa a II-a, destinată în primul rând vârstnicilor și persoanelor cu boli cronice și apoi angajaților esențiali din structurile administrației locale și centrale.

Ce au constatat inspectorii la control:

  • Persoanele venite pentru imunizare în centrul de vaccinare nu erau verificate în aplicația Rovaccinare pe baza CNP-ului si nici în listele de pacienți programati pentru ziua în curs.
  • Listele cu pacienți pentru ziua în curs erau trimise pe whatsapp de medicul coordonator din DSP către directorul medical al spitalului și redirecționate mai apoi de acesta personalului care asigură paza centrului pentru a permite accesul în unitate a pacienților programați.
  • În centrul de vaccinare pacienții au fost primiți în baza programărilor printate sau a mesajelor sms, iar în cazul pacienților programați de medicul de familie, pe baza declarației acestora.
  • Pe listele de pacienți programați erau unii în dreptul cărora nu erau completate toate câmpurile din platforma de programare (nu sunt trecute datele de identificare a celui care a programat si nici nu există câmp în care să fie trecută categoria populațională din care face parte, îngreunând astfel verificarea modului de programare).
  • Centrul de vaccinare din cadrul spitalului a fost organizat pentru personalul medico-sanitar inclus în prima etapă de vaccinare, apoi activitatea centrului a fost prelungită pentru personalul din etapa a II-a, dar fără a fi reoptimizat pentru această etapă și pentru un număr mai mare de solicitări de vaccinare. Nu se asigură personalul pentru fiecare punct din structura centrului, fiind adus personal din spital, prin rotație.

În urma controlului, medicul coordonator a fost sancționat cu amenda contravențională de 5.000 de lei iar inspectorii sanitari au recomandat reinstruirea personalului privind utilizarea și operarea mijloacelor informatice, respectarea prevederilor legale privind evidența persoanelor vaccinate și a Strategiei de vaccinare impotriva Covid-19.

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG