Linkuri accesibilitate

Prima universitate chineză pe tărâm străin. Revista presei maghiare


În pin război rece, China înființează, la Budapesta, prima sa universitate într-o altă țară. 

Coronavirus: Ungaria pe lista roșie. Vila lui Verestóy de la Snagov. Rubik se destăinuie.  Prea mult fotbal. Orbán deschide un nou front cu Bruxellesul. Dialogul absurzilor. Cât de elegant se îmbracă politicienii maghiari. Supercupa Europei la Budapesta.

CEU A MURIT! TRĂIASCĂ FUDAN! // HungarianSpektrum scrie că noua echipă de jurnaliști de la Index a informat publicul din Ungaria despre înființarea, la Budapesta, a unui campus al celebrei Universități Fudan din Shanghai, aflată printre primele 40 ale lumii. Este prima universitate înființată de chinezi într-o altă țară. Proiectul ar putea fi lansat în 2024, iar absolvenții vor primi două diplome, câte una din partea fiecărui stat. O excelentă analiză a contextului și a perspectivelor noului campus în capitala ungară, în plin război rece între Beijing și Occident, puteți citi în ediția maghiară a RFE.

INVESTIȚIE // Lenovo va construi în Ungaria prima sa uzină din Europa, producţia putând începe deja la începutul anului viitor, a anunţat Péter Szijjártó, ministrul ungar al afacerilor externe şi comerţului exterior, citat de agenția ungară de presă MTI. Uzina companiei de calculatoare din China va fi ridicată la Üllő, oraș din judeţul Pest, și se va întinde pe suprafață de 30 000 mp. Cheltuielile lucrărilor vor însuma 8,2 miliarde forinţi (22,4 milioane euro), mai scrie MTI.

NIMIC NOU PE FRONTUL DE EST // Într-o scrisoare adresată Ursulei von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, premierul Viktor Orbán a informat-o că va suspenda relaţiile politice bilaterale cu vicepreşedintele Comisiei, Vera Jourová, din cauza declaraţiilor prin care aceasta a insultat Ungaria şi poporul maghiar, a informat, marţi, Bertalan Havasi, şeful biroului de presă al prim-ministrului ungar, agenţia MTI. Acesta a mai adăugat că, potrivit lui Viktor Orbán, demisia comisarului UE este inevitabilă.

„Sunt nevoit să mă adresez dumneavoastră, Doamnă preşedinte, în urma insultelor aduse la adresa Ungariei de Vera Jourová, vicepreşedintele Comisiei. Ungaria a fost numită public de vicepreşedintele Comisiei ‘democraţie bolnavă’ şi a insultat cetăţenii maghiari ai Uniunii Europene prin afirmaţia că ‘nu sunt în situaţia să îşi formeze o opinie independentă’. Aceste declaraţii, care încet-încet devin obişnuite, nu sunt doar un atac la adresa Guvernului ungar ales democratic, ci sunt jignitoare şi la adresa Ungariei şi a poporului maghiar. Prima afirmaţie este greşită, cea de-a doua este inacceptabilă.” […] Oricine încalcă Tratatul prin acţiunile sale, nu poate fi un apărător al statului de drept şi al valorilor europene. Declaraţiile comisarului sunt incompatibile cu poziţia sa în comisie, iar demisia sa este inevitabilă. Până când acest lucru nu se va întâmpla, Guvernul ungar va suspenda relaţiile politice bilaterale cu Vera Jourová”, a scris Viktor Orbán, citat de MTI, în scrisoarea adresată preşedintelui Comisiei Europene. Răspunsul Ursulei von der Leyen a fost promt și concis: Nem! Vera Jourová o completează: Niciodată n-am jignit maghiarii.

N-AI CU CINE // Ungaria și Polonia vor înființa un institut care va evalua respectarea statului de drept în statele membre ale Uniunii Europene. Motivul? „Ca să nu fim luați de proști. ”, spune șeful diplomației ungare, Péter Szijjártó, citat de Reuters. Citând Reuters, Agerpres scrie că Ungaria consideră ‘inacceptabilă’ noua propunere făcută de preşedinţia germană în exerciţiu a Uniunii Europene de a condiţiona viitorul ajutor al UE de respectarea statului de drept. Declarație a fost făcută de ministrul ungar al justiţiei, Judit Varga, într-o reacţie pe Facebook. Agerpres mai notează că Germania a propus instituirea unei scheme care să condiţioneze accesarea fondurilor europene, inclusiv a resurselor din fondul de relansare, în valoare de 750 miliarde de euro, de respectarea statului de drept.

CUM SPUI HREBENCIUC ÎN MAGHIARĂ? // Portalul de investigații Atlátszó va publica o serie de articole despre casele politicienilor maghiari. A început cu cel mai titrat dintre ei: Attila Verestóy, cel mai bogat politician maghiar din România. Publicația prezintă, cu imagini și cifre, legendara rezidență a lui Verestóy, la trei ani după moartea senatorului.

AUTOBIOGRAFIA LUI RUBIK // Editura Libri din Ungaria a lansat volumul autobiografic Cubul nostru, scris de Ernő Rubik, creatorul popularului cub omonim. Edituri din zece țări au cumpărat deja drepturile pentru traducerea cărții. O scurtă istorie a cubului Rubik puteți citi în Smithsonian + cel mai mic cub Rubik din lume, de 2 grame, a fost prezentat la Tokyo, scrie InfoStart.

DIALOGUL ABSURZILOR // Azonnali publică o serie de interviuri cu cei mai importanți formatori de opinie din Ungaria, printre care și unul foarte interesant cu Tóta W. Árpád, despre alchimia unui volum de dialoguri purtate cu un alt lider de opinie, Zsolt Bayer, cu ale cărui viziuni, însă, cele ale lui Tóta se bat cap în cap. Un experiment inedit.

TERORIȘTI CU PETARDE // Într-o emisiune televizată pe postul naţional de actualităţi M1, György Csóti, directorul Institutului pentru Apărarea Drepturilor Minorităţilor, a calificat drept un proces înscenat faptul că Zoltán Szőcs - din Ţinutul Secuiesc - a fost condamnat pentru terorism. Sentinţa dată luni de Tribunalul Judeţean Braşov a schimbat decizia adoptată în primă instanţă, prin urmare Zoltán Szőcs, condamnat pentru terorism, nu va fi eliberat condiţionat din închisoare, scrie MTI.

István Beke şi Zoltán Szőcs au fost condamnaţi de Tribunalul Suprem din Bucureşti, în şedinţa din 4 iulie 2018, la câte cinci ani de închisoare cu executare pentru acte teroriste şi instigare la terorism. Csóti a mai spus că cei doi tineri au fost condamnaţi „pe un motiv incredibil de josnic şi prin metode abjecte”. El a reamintit că tribunalul din Bucureşti, după audierea experţilor români, i-a disculpat pe cei doi de acuzaţia că ar fi plănuit să explodeze o bombă cu ocazia sărbătorii naţionale române din 1 decembrie, organizată în Târgu-Secuiesc. Achitarea inculpaţilor a fost justificată şi prin faptul că petardele de revelion nu pot fi folosite pentru confecţionarea unei bombe – a adăugat Csóti, citat de MTI.

PREA MULT FOTBAL // Partidul ungar de opoziţie Coaliţia Democratică (CD) protestează împotriva faptului că guvernul, în plină epidemie de coronavirus şi fără să ţină cont de criză, „cheltuieşte banii maghiarilor pe fotbal”. Judit Ráczné Földi, membru al prezidiului CD a afirmat, într-o conferinţă de presă organizată online, că, în timp ce subvenţionarea salariilor de către stat a fost oprită, cabinetul a cheltuit 11,5 miliarde forinţi (31,7 milioane euro) pe academiile sportive (MTI).

POLITICĂ POLITICOASĂ // Relaţia dintre Ungaria şi România este una „corectă şi politicoasă”. Mai există multe aspecte controversate, care nu au putut fi rezolvate încă, dar cel mai pozitiv lucru este că guvernul de la Budapesta poate desfăşura activităţile prin care ajută comunitatea maghiară, a spus Árpád János Potápi, secretarul de stat ungar responsabil pentru politici naţionale, într-un interviu acordat cotidianului ardelean Krónika și preluat de MTI.

FFW // Coronavirus: Ungaria a ajuns pe lista roșie a Uniunii Europene, scrie Index. // Premierul Viktor Orbán publică, în ediția de luni a cotidianul MagyarNemzet, un text despre pandemie și toamna politică de la Budapesta: Împreună vom reuși din nou. // TransIndex: Toate emisiunile posturilor publice de radio și televiziune din Ungaria pot fi acum distribuite gratuit pe întreg teritoriul României. // László Tőkés i-a îndemnat săptămâna trecută pe alegătorii maghiari din Transilvania să și aleagă, nu doar să voteze. // Népszava: A luat ființă Fondul de Dezvoltare Ungaro-Kirghiz, la care statul ungar contribuie cu nu mai puțin de 50 de milioane de euro. // VageszBlog: Ábel în America. Cum a arătat, acum 30 de ani, vizita peste Ocean a fostului premier ungar József Antall. // Népszava: Imagini de la finala Supercupei Europei, câștigată de Bayern München în fața Sevilliei, meci desfășurat pe cocheta Puskás Arena din Budapesta. A fost prima întâlnire cu public organizată de UEFA de la declanșarea pandemiei, măsurile de protecție fiind pe măsură. // Se spune că politicienii maghiari din România sunt mai eleganți decât colegii lor români. TransIndex a făcut o analiză a vestimentației candidaților maghiari din Ardeal în perioada campaniei electroale. Concluzia: liniile nu sunt tocmai impecabile. // Un videoreportaj SzabadEuropa: Unguri la Praga: ce ce se mută în capitala Cehiei?

XS
SM
MD
LG