Linkuri accesibilitate

Prima victorie în instanță a familiei care a înfiat-o pe Sorina: suspendarea executării adopției, respinsă


Sorina și Ramona Saracin, mama sa adoptivă

Curtea de Apel Craiova a respins cererea procurorului general Bogdan Licu de suspendare a executării adopției Sorinei de către familia de români din SUA. Cu toate acestea, Sorina nu poate părăsi România, pașaportul ei fiind reținut de procuroarea Mihaiela Moraru-Iorga de la Secția Specială.

”Sentința de azi e definitivă. Practic, este un nonsens să ceri suspendarea executării unei adopții, se vede că procurorul general nu cunoaște materia dreptului copilului și adopțiilor, preluând narativul care a dominat mass-media în ultimele zile, declanșat de familia asistentei maternale Sărămăt. Procurorul general a înșirat o serie de știri false și opinii nefondate ca argumente juridice, a exprimat acolo ce crede el că ar fi interesul superior al copilului. Adopția e un proces care privește toată durata vieții persoanei adoptate și a părinților. Adopția internațională e făcută pe Convenția de la Haga care e recunoscută automat în toate statele semnatare ale Convenției.”, a declarat pentru Europa liberă Claudia Postelnicescu, avocat al familiei Săcărin.

Cu toate acestea, Sorina și părinții săi rămân blocați în România din cauză că Secția Specială, care o anchetează pe procuroarea care a luat-o cu forța pe Sorina de la asistenta maternală, a reținut pașaportul Sorinei. Deși familia Săcărin a făcut cere să i se dea un alt pașaport, autoritățile refuză, susținând că trebuie să-l predea pe cel emis anterior, care e reținut însă de procuroarea Mihaiela Moraru-Iorga.

Soții Săcărin au făcut plângere penală împotriva acesteia, dar ancheta va fi făcută chiar de Secția Specială, deci de colegii procuroarei Moraru-Iorga. O altă plângere a fost făcută și împotriva lui Bogdan Licu, anchetă care cade sub jurisdicția aceleiași secții.

”Nu există nicio bază legală să-i rețină pașaportul Sorinei, doar dacă ești inculpat într-un dosar, dacă ai fost condamnat într-un dosar, dacă ai săvârșit vreo faptă penală, or minora nu are niciuna dintre condițiile cerute de lege pentru a i se reține pașaportul. Îi blocheză în țară ilegal și pe termen nederminat, sunt deja aici din luna mai. Soții Săcărin nu sunt genul de oameni, ca familia Sărămăt, să nu respecte o hotărâre judecătorească dacă, Doamne ferește, s-ar ajunge la revizuirea procesului”, spune pentru Europa Liberă avocata Postenicescu.

În ce priveste procesul de revizuire a adopției, procedură declanșată tot de Bogdan Licu, termenul a fost fixat pe 10 iulie și se va judeca la Curtea de Apel Craiova.

Tatăl adoptiv al Sorinei, Gabriel Săcărin a declarat pentru Europa Liberă că fetița urmează ședințe de consiliere psihologică și s-a adaptat în noua sa familie.

Sorina, fetița de 8 ani a fost luată cu mascaţii din casa în care a fost crescută de asistenta maternală din Baia de Aramă, după ce a fost înfiată de familia Săcărin, cetățeni români din Statele Unite. Momentul a fost filmat de familia de asistenți maternali, iar în imagini se observă cum fata refuză să meargă și cum, la un moment dat, este târâtă de către procurorul Maria Pițurcă. Cazul a generat un val de emoție și nemulțumire față de modul de intervenție.

Asistentei maternale i s-a retras atestatul încă din luna mai, tocmai pentru că a refuzat să predea copilul, așa cum cerea legea și contractul semnat cu Direcția de Protecția Copilului. Asistenta Sărămăt i-a bagat Sorinei în cap că va fi luată pentru a i se trafica organele. Așa cum a declarat Ramona Săcărin în interviul acordat Europei Libere, asistenta maternală spunea aceste lucruri la întâlnirile de potrivire, de față cu Sorina și cu copiii familiei adoptive.

Asistenta susține că a refuzat adopția Sorinei pentru că a fost ”păcălită” de managerul de caz de la Direcția de Portecție.

Facebook Forum

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

VIDEO | Angajatii CFR protestează la Ministerul Transporturilor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:32 0:00
XS
SM
MD
LG