Linkuri accesibilitate

Cum ar putea arăta și orașele din România, cu primari potriviți. Exemplul celei mai „murdare” localități din Belgia


Fotografie a orașului Mechelen. Belgia.
Fotografie a orașului Mechelen. Belgia.

În anii 2000, Mechelen, situat la doar 30 de kilometri de Bruxelles, era considerat cel mai murdar oraș din Belgia, cu o rată a criminalității ridicată și fără viitor. Astăzi, orașul este un model de succes datorită primarului, votat cel mai bun primar din lume în 2016, relatează Știrile ProTV.

Nicoleta Beraru este o profesoară de română care s-a mutat în Belgia acum 20 de ani.

„Am zis să cumpărăm casă oriunde, doar în Mechelen nu. Era foarte cenușiu, criminalitatea era mare, deci era un oraș problemă”, își amintește Nicoleta Beraru.

Bart Somers, primar din 2000, a transformat orașul într-o poveste de succes. Mechelen a primit titlul de cel mai curat oraș, în 2019, iar edilul a fost desemnat cel mai bun primar din lume, pentru integrare, în 2016. Prioritățile sale au fost de la început curățenia și siguranța.

A luat inclusiv măsuri controversate, cum ar fi confiscarea mașinilor celor care conduceau iresponsabil.

„Dacă conduci iresponsabil, este o armă. Cum este cuțitul, este o armă! Așa că am confiscat acea mașină pentru trei sau șase luni”, spune primarul din Mechelen.

Pentru a combate criminalitatea, Bart Somers a introdus 240 de camere de supraveghere în tot orașul. Rata criminalității a scăzut cu 70 la sută, în ultimii 15 ani.

A renovat clădirile istorice și a rezolvat problema utilităților în oraș, cu bani europeni.

„În acest moment, avem 10 sau 15 programe cu fonduri europene. Încercăm să fim inteligenți în asta. Nu luăm doar banii, ci trebuie să aducă valoare”, spune primarul belgian.

Primăria impune reguli stricte pentru construcții, dar lasă loc inovării. În Mechelen, există mai multe biserici abandonate, iar edilul a aprobat ca o fostă biserică franciscană să fie transformată în hotel de lux. Este hotelul unde cântărețul Stromae a ales să-și organizeze petrecerea de nuntă.

Primarul a renovat locuințele sociale cu 300 de milioane de euro, astfel încât acum nu se deosebesc de celelalte din oraș. Nu există separare între cartiere, în funcție de venituri. Regulile impun ca 20% din locuințe să fie pentru persoanele cu venituri mici, mai ales că prețurile la locuințe au explodat în ultimii ani.

Primăria a redus cu un sfert personalul din administrația locală, banii economisiți din salarii fiind redirecționați către investiții. Digitalizarea este peste tot. La sediul primăriei, nu există niciun portar, cetățenii înregistrându-se electronic.

Cu 120 de milioane de euro, fonduri europene și locale, s-a construit, într-un an o centură ocolitoare. Iar cu 20 de milioane de euro, s-au dezvoltat peste 40 de kilometri de noi piste pentru biciclete.

Cu 169 de milioane de euro s-a renovat gara centrală de unde locuitorii fac 20 de minute cu trenul până în Bruxelles.

„A fost o schimbare imensă în zece ani. Acum arată ca un oraș olandez, cu multe biciclete, nu cu atât de multe mașini. Cum îi convingeți pe oameni să folosească bicicleta? Investind în piste bune pentru biciclete”, spune primarul Bart Somers.

Mechelen are acum o economie puternică și atrage firme de biotehnologie și IT. Într-un oraș cu 90.000 de locuitori, sunt 45.000 de locuri de muncă.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG