Linkuri accesibilitate

Strategii totalitare. Răpirea primarilor ucraineni de forțele lui Vladimir Putin


Protest față de războiul ordonat de Vladimir Putin împotriva Ucrainei. Melitopol/Ucraina, 7 martie 2022.
Protest față de războiul ordonat de Vladimir Putin împotriva Ucrainei. Melitopol/Ucraina, 7 martie 2022.

Guvernul Ucrainei i-a acuzat, duminică, pe militarii ruși de răpirea lui Yevhen Matveiev, primarul orașului Dniprorudne, ocupat de forțele Rusiei în cadrul războiului ordonat de Vladimir Putin.

„Crimele de război devin din ce în ce mai sistematice”, a declarat șeful Administrației Militare din regiunea Zaporojie, Oleksandr Starukh, referindu-se la acțiunile armatei Rusiei.

Dniprorudne este un oraș mic din sudul Ucrainei, cu o populație de aproximativ 20.000 de locuitori, situat pe malul râului Dnipro.

Acuzația vine la doar două zile după ce primarul orașului Melitopol, Ivan Fedorov, a fost răpit de soldații ruși ce reușiseră să ocupe anterior evenimentului orașul. Vineri, Ivan Fedorov a fost văzut cum era tras deoparte de trupele rusești cu o pungă pe cap.

Locuitorii din Melitopol au ieșit în stradă în sprijinul primarului răpit de forțele Rusiei.
Locuitorii din Melitopol au ieșit în stradă în sprijinul primarului răpit de forțele Rusiei.

În locul acestuia, Moscova a numit-o pe Galina Danilcenko, care i-a îndemnat pe locuitorii Melitopolului să nu ia parte la „acțiuni extremiste” și a declarat că sarcina ei principală este construirea unor „mecanisme de bază conform noii realități”.

Deși Fedorov este un etnic rus, acesta i-a încurajat pe oameni să iasă în stradă la proteste împotriva invaziei Ucrainei. Rusia l-a acuzat pe acesta de „activități teroriste”, potrivit agenției de presă Associated Press, citată de The Washington Post.

Drept răspuns, sute de oameni au participat sâmbătă la un protest în fața primăriei din Melitopol pentru a cere eliberarea fostului primar, Ivan Fedorov, care a refuzat să coopereze cu trupele ruse după ce acestea au ocupat localitatea.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, le-a cerut soldaților ruși să-l elibereze imediat pe Fedorov i-a rugat pe liderii Israelului, Germaniei și Franței să pună presiune pe Rusia pentru a-i elibera pe cei doi primari răpiți.

În cea mai recentă adresare a sa video, Zelenski a transmis că Rusia vrea să creeze „pseudo-republici” în Ucraina și i-a lăudat pe oficialii și oamenii din orașele ocupate de armata rusă pentru refuzul de a coopera cu aceștia.

„Uniunea Europeană condamnă în termeni duri răpirea primarilor orașelor Melitopol și Dniprorudne de către forțele armate ruse”, a transmis șeful diplomației europene, Josep Borrell.

Ofensiva Rusiei în Ucraina a încetinit mult în ultimele zile, iar în multe dintre orașele ocupate de Rusia oamenii au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva armatei ruse. Oficialii americani transmit că dacă scopul lui Putin este acela de a ocupa Ucraina în totalitate, atunci armata rusă se va confrunta cu o rezistență puternică venită din partea civililor.

  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

XS
SM
MD
LG