Linkuri accesibilitate

Coronavirus. Primarii cer amânarea localelor: premierul va chema partidele la consultări


Premierul Ludovic Orban a declarat pentru Europa Liberă că va chema în „viitorul apropiat” partidele parlamentare la consultări pentru a vedea dacă se impune amânarea alegerilor locale. Primarii și președinții de Consilii Județene consultați de Europa Liberă susțin că alegerile locale nu pot avea loc în luna iunie din cauza pandemiei de coronavirus.

Europa Liberă a încercat să afle care este punctul de vedere al primarilor principalelor două partide parlamentare în legătură cu amânarea alegerilor locale. PSD și PNL reprezintă în acest moment principalele forțe din Parlament, dar și din administrația locală.

Printre variantele avansate de aleșii locali se numără:

  • amânarea alegerilor locale până la toamnă
  • cuplarea alegerilor locale cu cele parlamentare
  • amânarea până anul viitor a alegerilor locale, dar și a celor parlamentare.

Nici un primar sau președinte de consiliu județean nu crede că alegerile locale se pot ține în luna iunie.

Ludovic Orban a avut deja o primă rundă de discuții cu partidele parlamentare referitoare la data alegerilor locale. PSD a lipsit de la această întâlnire, iar Ludovic Orban a avansat ca dată posibilă 28 iunie. Decretarea stării de urgență și înmulțirea persoanelor bolnave pot da însă peste cap calculele inițiale.

Premierul a declarat pentru Europa Liberă că va demara o nouă serie de consultări cu partidele parlamentare despre acest subiect. Guvernul va trebui să ia decizia finală cu 75 de zile înainte datei la care vor avea loc localele, iar surse guvernamentale susțin că este foarte posibilă prelungirea stării de urgență cu încă 30 de zile.

Primarii cred că oficializarea amânării alegerilor locale este doar o chestiune de zile. Indiferent dacă reprezintă comunități din sudul, nordul, vestul sau estul țării, dacă sunt de la PNL sau PSD, aleșii locali nu văd cum s-ar putea desfășura alegeri în condiții de siguranță pentru sănătatea oamenilor în luna iunie.

  • Marian Oprișan, președinte Consiliu Județean Vrancea (PSD): „Alegerile trebuie amânate, se pot amâna până anul viitor”

„Hai să învățăm de la alții cu experiență mai mare decât noi, de la democrațiile consolidate ale Europei. Marea Britanie le-a amânat cu un an, Franța a încercat să țină scrutinul, l-a putut ține doar pe jumătate, după care a amânat alegerile. În România trebuie amânate alegerile locale până virusul nu mai este un pericol pentru cetățeni. În funcție de evoluția pandemiei, alegerile pot avea loc anul acesta sau anul viitor”

  • Ilie Bolojan, primar Oradea (PNL): „Văd posibilă cuplarea alegerilor locale cu cele parlamentare în toamnă”

„Alegerile locale trebuie amânate. Când țara arde, partea de alegeri trebuie trecută în plan secund. Alegerile locale sunt programate în iunie, nu cred că mai pot să fie în iunie, dată fiind evoluția pe care o avem în România. Se poate gândi o suprapunere în toamnă a alegerilor locale cu cele parlamentare. Ar fi o variantă pe care o văd fezabilă. Problema României este coronavirusul și nu alegerile locale”

  • Mihai Chirica, primar Iași (candidează din partea PNL): Alegerile locale trebuie să aibă loc în acest an

„Situația e destul de confuză, e momentul pentru alegeri, dar sănătatea este mai importantă. Trebuie să facem alegeri cât de repede se poate, dar nu cred că mai sunt posibile alegerile locale în luna iunie. Nu aș cupla alegerile locale cu cele parlamentare, agendele sunt diferite. Alegerile locale ar trebui să fie anul acesta.”

  • Adrian Dobre, primar Ploiești (PNL): “Nu văd cum s-ar putea organiza alegerile locale în iunie"

„Noi avem starea de urgență până pe 16 aprilie. În condițiile în care această stare de urgență se prelungește, nu văd cum s-ar putea organiza alegerile locale în perioada următoare. Atât timp cât avem recomandări și restricții la ieșirea cetățenilor din locuințe și deplasările sunt limitate pentru nevoi strict personale, cât timp categoria persoanelor de peste 65 de ani este vulnerabilă, este dificilă realizarea alegerilor locale. Perioada poate dura și câteva luni de zile”.

  • Emil Boc, primar Cluj (PNL): „Depinde de evoluția crizei de coronavirus”

„Potrivit legii, data alegerilor se stabilește cu 75 de zile înaintea alegerilor. În consecință, în funcție de evoluția crizei de coronavirus se vor putea organiza sau nu alegerile locale la termen, termenul legal maximal fiind 28 iunie”.

  • Emil Drăghici, președinte Asociația Comunelor: „Nu ai cum să mai ai alegeri, nu știm ce va urma după situația de urgență.​”

„Nu cred că vom mai avea alegeri locale în luna iunie. Nu cred că cineva se mai poate gândi ca în luna iunie să avem alegeri locale. Mai mulți primari din țară mi-au spus același lucru. Nu ai cum să mai ai alegeri, nu știm ce va urma după situația de urgență. Mi-aș dori să avem alegerile locale la termen, dar nu cred că se va întâmpla. Realitatea e că necazul bântuie o perioadă mai îndelungată, vedem și în alte state. Vom avea alegeri locale în luna iunie, dacă cumva iunie se duce mai la toamnă”.

  • Gabriel Mutu, primar Sector 6 (PSD): „Cel mai indicat e să avem locale și parlamentare anul viitor”

„Nu cred că se mai poate gândi cineva că alegerile locale se pot desfășura la termen așa cum sunt ele stabilite ele prin lege. Cea mai indicată măsură care ar trebui luată este ca guvernul să vină cu o măsură de a stabili o dată ulterioară a alegerilor, cel mai indicat ar fi ca aceste alegeri locale și parlamentare să se desfășoare anul viitor”.

  • Constantin Toma, primar Buzău (PSD): „Alegerile să aibă loc după ce încetează starea de urgență”

„Cu siguranță, ar trebui amânate. Cine mai stă acum cu gândul la alegerile locale? Cum și alegerile anticipate erau o mare tâmpenie. Alegerile ar trebui să se desfășoare la timp, dar în aceste momente nu e nici o grabă. Alegerile ar trebui să aibă loc când va înceta starea de urgență. Sănătatea este cea mai importantă. Putem avea alegeri locale și parlamentare în toamnă dacă va înceta starea de urgență. Există și o teorie că dacă avem peste 25 grade Celsius ar dispărea nenorocirea asta și nu văd de ce am avea atunci stare de urgență”.

  • Dan Tudorache, primar sector 1 (PSD): „Nu ne permitem acum să ținem alegeri"

„Este puțin probabil să mai avem alegerile locale, normal ar fi să se amâne pentru o perioadă pe care o stabilește Guvernul. Contează cât va dura această pandemie, dacă va dura o lună le putem ține mai devreme, dacă nu, se vor amâna mai mult. Nu ne putem permite acum să ținem alegeri. Nu cred că s-ar opune nimeni la amânarea alegerilor locale”.

Cine vrea amânarea alegerilor locale

UDMR, ALDE, Pro România și USR au anunțat că doresc amânarea alegerilor locale. PSD a evitat să spună un punct de vedere tranșant, dar curentul de opinie majoritar în partid este că va fi nevoie de amânarea alegerilor locale. Social-democrații vor ca Guvernul să își asume această decizie.

Liberalii din teritoriu au transmis la centru că doresc amânarea alegerilor locale, dar o decizie finală va fi luată de premierul Ludovic Orban împreună cu președintele Klaus Iohannis. Ultimele alegeri locale au avut loc în România pe 5 iunie 2016, iar mandatul aleșilor locali este de patru ani.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG