Linkuri accesibilitate

Primarul Iașului, Mihai Chirica, trimis în judecată pentru abuz în serviciu


România - Mihai Chirica, primarul municipiului Iași

Primarul Iașului, Mihai Chirica, a fost trimis miercuri în judecată pentru abuz în serviciu și un prejudiciu de 1 milion de lei, fapte comise în perioada în care era viceprimar, anunță Ministerul Public.

Dosarul lui Chirica a fost deschis de procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași pe 13 iunie 2019 după disjungerea și declinarea cauzei aflate la acea vreme la DNA Iași.

Odată cu Chirica a mai fost trimiși în judecată și fostul primar Gheorghe Nichita, acum în închisoare, acuzat tot de abuz în serviciu, fostul director de la Direcția de Investiții a primăriei - Dumitru Petru Tomorug. șefa de la Juridic - Doina Florescu și Eugen Costică Chișcă - fost șef al Serviciului Administrativ, acuzați cu toții de aceeași infracțiune.

Ce spun procurorii

Faptele s-au întâmplat în 2013, când Chirica, Nichita și șefii celor trei direcții au început o procedură de achiziţie nelegală, în baza căreia, pe 16 mai 2013, municipiul Iași a încheiat patru contracte de leasing pentru trei autoturisme marca Skoda Octavia şi unul Skoda Superb, cu toate că, la acel moment, le era interzisă autorităţilor şi instituţiilor publice preluarea de autorisme în leasing.

Durata contractului a fost de patru ani iar prin achiziția respectivă bugetul local a fost prejudiciat de 503.482,17 lei.

„Inculpatul Chirica Mihai, în calitate de viceprimar al municipiului Iaşi, înlocuitor de drept al primarului (autoritate executivă a administrației publice locale şi ordonator principal de credite), în exercitarea atribuţiilor conferite prin lege cu privire la gestionarea fondurilor publice şi a patrimoniului public, cu referire la repartizarea, angajarea, lichidarea şi ordonanţarea cheltuielilor bugetare, în perioada februarie – mai 2013, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, prin încălcarea dispoziţiilor legale, a aprobat mai multe documente prin care se solicita „achiziţionarea a 4 (patru) autoturisme cu un grad de operativitate ridicat şi dotate corespunzător”, aprobând ulterior şi Caietul de sarcini privind furnizarea a 4 (patru) autoturisme prin leasing operaţional, document în conţinutul căruia au fost inserate specificaţii tehnice proprii unui anume producător şi unei anume mărci, respectiv ale mărcii Skoda”, spun procurorii.

Primarul Gheorghe Nichita, ca primar și ordonator principal de credite, a aprobat mai multe documente pentru achiziționarea celor patru autoturisme pentru care au fost plătite ratele de leasing până la zi.

Tomorug, directorul de la tehnic, e acuzat, de asemenea, că a semnat în numele municipiului, ca utilizator, aceleași patru contracte de leasing precum şi Caietul de sarcini privind furnizarea celor patru autoturisme prin leasing operaţional, document în conţinutul căruia au fost inserate specificaţii tehnice proprii unui anume producător şi unei anume mărci, respectiv ale mărcii Skoda. Doina Florescu, șefa de la Juridic, este inculpată pentru că și-a dat avizul de legalitate iar șeful de la administrativ, Costică Chișcă, a semnat și el documentele și a inserat specificaţiile tehnice proprii unui anume producător şi unei anume mărci, „în scopul de a favoriza un dealer zonal al mărcii Skoda”, spun procurorii.

„Acțiunile ilicite, conjugate, ale inculpaților, au determinat achiziţia nelegală de către autoritatea administrativ-teritorială Municipiul Iași a serviciilor de leasing operaţional privind furnizarea a 4 autoturisme marca Skoda (în care se includ și serviciile aferente atribuirii de numere de înmatriculare preferențiale), cauzând atât o pagubă în cuantum de 503.482,17 lei bugetului local al Municipiului Iaşi (în perioada 20.05.2013 – 30.05.2017), cât şi o vătămare a intereselor legitime ale unităţii administrativ-teritoriale Municipiul Iaşi de a realiza o bună gestiune financiară prin asigurarea legalităţii, regularităţii, economicităţii, eficacităţii şi eficienţei în utilizarea fondurilor publice şi în administrarea patrimoniului public”, se spune în rechizitoriu.

Primăria Iași, condusă în acest moment chiar de Mihai Chirica, a comunicat că nu a fost constatat niciun prejudiciu pe care autoritatea locală să îl invoce, drept urmare nu se constituie parte civilă în procesul penal.

Dosarul a fost trimis Judecătoriei Iaşi.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG