Linkuri accesibilitate

Primarul orașului Gdansk a murit după ce a fost înjunghiat în timpul unui concert caritabil


Pawel Adamowicz, fostul primar al orașului Gdansk

Primarul orașului polonez Gdansk a murit după ce a fost înjunghiat în timp ce se afla pe scenă, la un concert caritabil.

În vârstă de 53 de ani, Pawel Adamowicz, primar al orașului polonez Gdansk încă din 1998, a fost înjunghiat în inimă, în timpul evenimentului caritabil Light to Heaven. El a fost supus ulterior unei intervenții chirurgicale, care a durat mai multe ore.

„În ciuda eforturilor noastre, nu l-am putut salva”, a spus doctorul Tomasz Stefaniak, medic la spitalul Universitar din Gdansk, conform RFE/RL.

Potrivit unei înregistrări video, după ce l-a înjunghiat pe Adamowicz, atacatorul a luat microfonul și a spus că a fost închis pe nedrept de către fostul guvern de centru stânga al Platformei Civice și torturat.

Adamowicz a fost susținut de Platforma Civică în campania electorală care a avut loc anul trecut. A fost un oponent declarat al partidului de dreapta Lege și Justiție, aflat la putere în Polonia, și a fost un susținător al ideii potrivit căreia imigranții ar putea să își găsească refugiul în Gdansk.

În vârstă de 27 de ani, atacatorul, care are și antecedente penale, a fost reținut la fața locului. Deocamdată, nu au fost date publicității mai multe date despre identitatea lui.

Orașul Gdansk este locul unde, în 1980, s-a născut sindicatul Solidaritatea, condus de Lech Walesa, devenind ulterior o forță importantă care a contribuit la căderea comunismului.

XS
SM
MD
LG