Linkuri accesibilitate

Primarul din Praga, sub protecția poliției după un posibil complot rusesc de otrăvire a sa


Primarul orașului Praga Zdeněk Hřib

Primarul orașului Praga a confirmat că poliția îl păzește în permanență, după ce o revistă din Cehia a scris că el și un alt oficial din Praga erau ținte probabile ale unui complot rusesc prin otrăvire.

Primarul Zdeněk Hřib a declarat luni pentru radioul rus Ecoul Moscovei că poliția l-a pus sub protecție în urmă cu câteva săptămâni, după identificarea unei amenințări îndreptate către el. Nu a oferit detalii suplimentare.

Comentariile sale vin după ce săptămânalul ceh Respekt a scris că Hrib și primarul districtului 6 din Praga, Ondřej Kolář, au fost vizați de serviciile secrete ruse pentru otrăvirea cu o toxină mortală.

Ministrul ceh de externe, Tomas Petricek, l-a avertizat pe ambasadorul Rusiei cu privire la consecințe dacă li se întâmplă ceva politicienilor cehi, referindu-se la Hřib și la un primar al unui district din Praga, care, de asemenea, s-ar fi confruntat cu amenințări pentru acțiuni care au iritat Moscova.

Respekt citează surse din domeniul securității, fără să dea nume, susținând că un ofițer de informații rus a ajuns în capitala cehă în urmă cu trei săptămâni cu un pașaport diplomatic și cu o valiză care conține ricin.

Hřib a stârnit iritare la Moscova pentru că a sprijinit o decizie de redenumire a pieței din fața Ambasadei Ruse la Praga cu numele lui Boris Nemțov upă criticul ucis de Kremlin Boris Nemtsov.

Kolář a fost criticat de Kremlin pentru îndepărtarea recentă din districtul său a unei statui a unui mareșal din epoca sovietică.

Incidentele au creat tensiuni între Praga și Moscova și au alimentat speculațiile că Rusia ar fi putut fi în spatele unui val recent de atacuri cibernetice din Republica Cehă asupra Ministerului Sănătății, Ministerului de Interne, spitalelor și aeroportului internațional din Praga.

Nu a existat niciun comentariu oficial din partea oficialilor cehi cu privire la presupusa complot de otrăvire.

Un purtător de cuvânt al poliției cehe, Jiri Danek, a declarat pentru RFE / RL că departamentul de poliție din Praga nu se ocupă de caz.

Un purtător de cuvânt al Centrului Național pentru Combaterea Criminalității Organizate, NCOZ, a refuzat să comenteze.

"Divizia noastră nu va confirma informațiile care au fost mediatizate în mass-media", a declarat pentru RFE / RL, purtătorul de cuvânt al NCOZ, Jaroslav Ibehej, într-un răspuns pe e-mail.

Dmitry Peskov, un purtător de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, a numit acuzațiile „un fals”.

„Nu știm nimic despre această anchetă”, a spus el. „Nu știm cine a făcut ancheta. Pare încă o știre falsă”.

Cu toate acestea, ministrul de externe Petricek l-a sunat pe ambasadorul rus în Republica Cehă Aleksandr Zmeievski, pentru a discuta problema, a informat site-ul de știri Denik N, avertizându-l despre repercusiuni în cazul în care li se întâmplă ceva oficialilor cehi, inclusiv Pavel Novotny, primarul dintr-un cartier periferic din Praga.

În interviul cu Ekho Moskvy, Hrib a spus că „este foarte important pentru mine să fiu alături de credința mea, deși înseamnă un risc pentru viața mea”.

"Protecția poliției mi-a fost oferită pur și simplu de poliția cehă", a adăugat el. "Prin decizia lor, nu sunt în măsură să comentez motivele."

Un purtător de cuvânt pentru Hrib, Vit Hofman, a declarat pentru RFE / RL că nu este clar cât va dura protecția poliției.

Citește și:

XS
SM
MD
LG