Linkuri accesibilitate

Primarul Sectorului 5, C. P. Piedone, din nou vedetă pe Facebook. De când a ieșit din închisoare l-a detronat pe George Simion


Cristian Popescu Piedone și vedeta postărilor sale, „mama Maria”, la prima întâlnire după ieșirea primarului din închisoare.
Cristian Popescu Piedone și vedeta postărilor sale, „mama Maria”, la prima întâlnire după ieșirea primarului din închisoare.

Popularitatea primarului sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, pe rețelele sociale a crescut brusc, după ieșirea sa din închisoare. A contat și faptul că pe toată perioada încarcerării, mesajele sale au ajuns la admiratori, prin postări ale celor care îi administrează contul.

Facebook-ul a devenit, în ultimii ani, principalul canal de comunicare al majorității politicienilor din România. Declarații, transmisiuni live, videoclipuri sunt doar la un click distanță de cetățean.

Simpatiile sau antipatiile se manifestă imediat și sunt cuantificabile prin numărul de interacțiuni - o sumă a reacțiilor de orice fel, a comentariilor și redistribuirilor.

De aproape doi ani, în clasamentul popularității politicienilor pe Facebook conduce președintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion. Cu un număr mare de urmăritori, dar și cu un stil distinct de comunicare - cu multe transmisiuni live - liderul AUR adună, constant, sute de mii de reacții la postările sale, în fiecare lună.

În ultimele zile a fost însă depășit în popularitate de Cristian Popescu Piedone. De altfel, chiar din închisoare, Piedone a reușit să rămână în top 5 al popularității în ultimele 12 luni, într-un top al paginilor oficiale din România.

Dragoș Stanca, expert media si inițiator al www.ethicalmedia.eu, a explicat, pentru Europa Liberă, că primarul sectorului 5 a fost un „influencer avant la lettre” - chiar înainte de explozia fenomenului pe rețelele sociale.

„Piedone (care, să nu uităm, si-a transformat practic porecla sau pseudonimul în nume real exact cum au făcut si alți influenceri în sensul actual al expresiei) a fost mereu si a rămas un personaj viral, asta încă dinaintea apariției social media si a noțiunii actuale de viralitate în spațiul digital.

Atenția excesivă acordată de media tradițională „justițiarului Piedone” încă dinaintea erei web 2.0 / social media s-a întâlnit perfect acum cu algoritmizarea consumului și distribuției de conținut si publicitate, fenomen specific rețelelor sociale”, argumentează Dragoș Stanca.

La sfârșitul săptămânii trecute, Cristian Popescu Piedone a fost numit președinte executiv al Partidului Umanist Social Liberal (PUSL), formațiune politică din partea căreia a candidat și în 2020.

Partidul înființat de Dan Voiculescu a căpătat și el vizibilitate imediat după revenirea lui Piedone și a urcat în clasamentele interacțiunilor pe rețelele de socializare.

Europa Liberă a analizat performanțele sale pe Facebook, în ultima săptămână, folosind platforma Crowdtangle.

Mama Maria, rețeta succesului lui Piedone pe Facebook

Postarea cu cel mai mare succes în ultimele zile, pe pagina de Facebook a primarului, o prezintă pe „mama Maria”, o femeie în vârstă, devenită celebră într-o altă postare a lui Piedone, din 2021.

Atunci, primarul i-a adus femeii o tarabă și a instalat-o pe trotuarul pe care își vindea marfa. Videoclipul din 2021 a avut 13 milioane de vizualizări.

„🙏 Am întâlnit o măicuță blândă, cu băsmăluța și șort înflorat, cusut grăbit, și veșminte cu iz de busuioc. Avea două bagaje cu de-ale gurii, rezemate cât să nu încurce pe nimeni. O mânuță de ardei iuți înșirați câte doi - trei, pe o lădița căpătată și un sfert de punguță cu corcodușe acre și câteva căpățâni de usturoi nou... câteva legături de leuștean toropit de soare.

Stătea blânda măicuța pe-o lădița și aștepta mușterii care să-i ia marfa de câțiva leuți... ❗Da... este una dintre acele femei hăituite ani în șir de polițistii locali “feroce”, amatori de amenzi hilare și imorale.”

Mama Maria a mai fost subiect și pentru alte postări ale lui Cristian Popescu Piedone, toate cu mare succes la public.

La fel și cel mai recent, de pe 28 iunie 2023, când primarul Sectorului 5 s-a dus să o viziteze, după ieșirea din închisoare. Videoclipul a adunat deja 1,3 milioane de vizualizări, 128.500 de reacții, peste 15.000 de vizualizări și 9.200 de redistribuiri.

„Zi plină de lucru, ca după... concediu

După-amiază, m-am întâlnit cu băiatul și mi-am permis puțină recreație.

Am plecat împreună s-o îmbrățișăm pe mama Maria Și s-o bucurăm cu flori.

Că Vlad a văzut-o în ultima vreme. Eu însă... deloc, de când m-au încătușat!

Am găsit-o în ploaie...

Zgribulită...

Cu verdețurile ei din bătătură, cu povara anilor, cu bolile, cu lipsurile toate…”

Cu această postare, Cristian Popescu Piedone a detronat mesajul lui George Simion despre spitalul mobil AUR, promis în campania electorală.

Postarea acestuia a avut 42.422 de reacții, aproape 9.000 de comentarii și 12.800 de redistribuiri.

Captură de ecran Crowdtangle. Cristian Popescu Piedone, clasament la 7 zile.
Captură de ecran Crowdtangle. Cristian Popescu Piedone, clasament la 7 zile.

Și cea de-a treia postare în clasamentul după numărul de interacțiuni pe Facebook, în ultima săptămână, îi aparține tot lui Cristian Popescu Piedone. Este un videoclip în care primarul reîntors în funcție inspectează sectorul.

Postarea are peste 600.000 de vizualizări, 51.000 de reacții, 4.100 comentarii și aproape 3.000 de redistribuiri.

De altfel, este foarte clar cum a evoluat popularitatea lui Cristian Popescu Piedone după eliberarea sa din închisoare, dacă analizăm datele pe ultima lună.

Transmisia live, făcută la ieșirea de la Rahova este primul vârf al audienței. Apoi, tendința rămâne constant crescătoare. Vârful este pe 28 iunie - postarea cu mama Maria menționată anterior.

Evoluția interacțiunilor pe pagina de Facebook a lui Cristian Popescu Piedone, în ultima lună.
Evoluția interacțiunilor pe pagina de Facebook a lui Cristian Popescu Piedone, în ultima lună.

De altfel, dacă analizăm informațiile privind performanța postărilor lui Cristian Popescu Piedone în ultimii 5 ani, pe primele 3 locuri sunt postări care o au ca personaj pe mama Maria.

De popularitatea ei a profitat și fiul lui Cristian Piedone, care, cu un clip video al reîntâlnirii dintre primar și aceasta, a intrat și el în top 10 postări performante din ultima săptămână, pe Facebook.

Expertul Dragoș Stanca spune că metoda folosită de Piedone, aceea a postărilor video, are cea mai mare priză la public.

„Un alt lucru îl ajută pe respectivul om politic: creșterea exponențială a consumului de conținut în format video - el fiind bun prieten cu camerele de luat vederi, nu neapărat cu scrisul.

Prin urmare, ce vedem acum, e rezultatul succesului peste noapte care durează, de fapt, de ani de zile.

Platformele social media au nevoie de conținut ieftin, spectaculos și viral, Piedone are nevoie de imagine publică si popularitate - iată că se întâlnește deci perfect cererea cu oferta. Algoritmii (care nu judecă etic, ci doar eficient economic) îl împing, din toate pozițiile, iar rezultatele se văd”, adaugă Dragoș Stanca.

Creșterea de popularitatea a lui Piedone pe Facebook este organică, adică nu e rezultatul unor reclame plătite.

Piedone trage partidul după el

Pe 30 iunie, membrii PUSL s-au reunit pentru congresul partidului. Lavinia Șandru, purtătorul de cuvânt, a citit mesajul fondatorului formațiunii politice, care le-a transmis „că România are nevoie de o doctrină care să asume valoarea individuală drept fundament al societăţii. Iar dacă liberalii nu o fac, vă asigur că o putem face noi, social liberalii”.

Iar primele schimbări s-au făcut chiar la Congres. Liviu Negoiță a intrat în partid, iar Cristian Popescu Piedone a fost numit președinte executiv.

La Congresul PUSL au participat multe dintre vedetele altor formațiuni politice - Gabriela Firea- ministrul Familiei de la PSD, Sebastian Burduja - ministrul Energiei de la PNL, primarul Daniel Băluță, PSD.

De revenirea pe scena politică a lui Cristian Piedone se leagă și o creștere spectaculoasă a popularității partidului din care face parte, pe Facebook.

În ultima săptămână, în clasamentul de performanțe peste medie întocmit de Crowdtangle a intrat și Partidul Umanist Social Liberal, care a reușit să strângă interacțiuni, mult peste media obișnuită.

O postare a partidului despre Piedone a reuși să adune, în total, aproape 145.000 de interacțiuni, iar un anunț de recrutare de noi membri, 75.000 de interacțiuni.

Perfomanța Partidul Umanist Social Liberal în ultima lună.
Perfomanța Partidul Umanist Social Liberal în ultima lună.

De la încarcerarea lui Piedone, anul trecut, PUSL nu mai reușise să treacă de câteva sute de interacțiuni la postările sale.

Și aceste postări au performat organic, deși PUSL a plătit reclamă pe Facebook pentru alte 17 videoclipuri ale declarațiilor de la Congres, ale principalilor lideri ai partidului și ale invitaților.

Piedone a scris și din închisoare, pe Facebook, prin intermediari

Contul primarului Sectorului 5 nu a rămas deloc pustiu după încarcerarea sa. Postările au fost scrise la persoana I, deși Cristian Popescu Piedone nu a avut acces la internet pe perioada detenției.

Un video postat pe 15 mai, la 3 zile după încarcerarea sa, cu imagini montate artistic de la un miting pentru eliberarea sa, a făcut 2.7 milioane de vizualizări.

„Orcii țării au avut iar o zi proastă!

L-au încătușat pe Piedone, dar nu pot încătușa un popor!

Au pus căluș în gura lui Piedone, dar nu pot închide și gura adevărului!

Adevărul nu poate fi sluga orcilor.

Păsările cerului mi-au trimis la gratii dragostea care mi-ați adus-o la poarta închisorii!

Vă mulțumesc, oameni calzi și drepți și buni! Vă mulțumesc!

De când m-au aruncat NEVINOVAT în pușcărie, mă hrănesc cu dorul de familie și cu dragostea VOASTRĂ!”

Pe pagina sa oficială de Facebook, primarul are un promotor. Adică cel care plătește pentru reclame, atunci când este cazul. Ultima postare plătită este din 2020.

Jurnaliștii de la Buletin de București au scris, în aprilie 2022, că administratorul contului de Facebook al lui Cristian Popescu Piedone este soțul purtătoarei de cuvânt a Primăriei Sector 5, Cătălin Samoilă.

Și au arătat și ce legături de afaceri au firmele conectate cu Samoilă cu Primăria Sector 5. Cătălin Samoilă este acționar în firma Sba Total Small Bussines Advanced și fondator al firmei Bros Online Store, care între timp a fost transferată lui Gheorghe Samoilă.

Și în acest moment, administrator al paginii lui Cristian Popescu Piedone figurează același Cătălin Samoilă. Relațiile de afaceri dintre firmele lui Samoilă și instituțiile din Sectorul 5 au continuat și după încarcerarea lui Piedone.

Bros Online Store a avut, în ultimii 3 ani, nouă contracte încheiate direct cu instituții din subordinea Primăriei Sector 5, în valoare de aproape 900.000 de lei. Serviciile oferite sunt de mentenanță și găzduire de site-uri și audit informatic.

Cealaltă firmă, Sba Total Small Business Advanced, are 38 de contracte directe încheiate cu Primăria Sector 5 și instituții din subordine, în valoare de peste 2 milioane de lei.

Cătălin Samoilă este fost fotbalist la SC Dinamo, iar soția sa, purtătoare de cuvânt a Primăriei Sector 5, Alexandra Georgescu, a fost jurnalistă la Digi24.

Europa Liberă a solicitat puncte de vedere primarului Cristian Popescu Piedone și lui Cătălin Samoilă. Aceștia nu au răspuns.

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG