Linkuri accesibilitate

Primarul Timișoarei, trimis în judecată de DNA alături de alți opt foști și actuali angajați ai instituției


Nicolae Robu este acuzat de DNA, împreună cu alți opt inculpați, că ar fi vândut la prețuri subevaluate 207 imobile, naționalizate în perioada comunistă, din proprietatea statului către persoane care nu ar fi avut drept de achiziție.

Conform unui comunicat de presă al Direcției Naționale Anticorupție, „în perioada septembrie 1996 – ianuarie 2014, cei nouă funcționari publici din cadrul Primăriei municipiului Timișoara (majoritatea cu funcții de conducere) și-ar fi încălcat atribuțiile pentru a vinde, în mod nelegal, 207 de imobile ce aparțin fondului locativ de stat, unor persoane care nu ar fi avut nici un drept să le cumpere, cauzând un prejudiciu de 42.756.719 lei (9.514.392 euro) în dauna statului.”

Printre inculpați se numără și fostul primar al orașului Timișoara, Gheorghe Ciuhandu. El este vizat pentru semnarea a 61 de contracte de vânzare de imobile.

Actualul primar, Nicolae Robu, este acuzat în două contracte semnate în calitate de edil al Timișoarei.

Nicolae Robu, primarul Timișoarei, se declară surprins că a fost trimis în judecată de DNA în dosarul privind casele naționalizate: „N-am nimic în comun cu vânzarea / retrocedarea de locuințe valoroase”.

„Sunt surprins să aflu că am fost trimis în judecată, citez, <pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în formă continuată>. De ce? Pentru că toată viața mea am fost un om cinstit -ultracinstit!-, dăruit 100% interesului public în toate asumările -14 ani Prorector, 8 ani Rector -ultimii 4 dintre aceștia simultan și Senator-, 7.5 ani Primar-, din fiecare poziție lăsând în urma mea realizări pt care stau cu fruntea sus în fața oricui, realizări pt care eu am muncit enorm, cu pasiune, chiar cu fanatism aș putea spune, plătindu-le cu viață din viața mea!”, scrie Nicolae Robu pe Facebook.

Acesta adaugă că nu știe ce au făcut ceilalți acuzați în dosar, „un dosar în care este vorba despre sute de locuințe, locuințe foarte bune, majoritatea situate în centrul vechi al orașului și nici nu mă interesează, dar știu ce am făcut eu”.

Contextul faptelor, conform comunicatului DNA:

„În luna ianuarie 1996 a intrat în vigoare Legea 112/1995 pentru reglementarea situației juridice a unor imobile cu destinația de locuințe, trecute în proprietatea statului în perioada regimului comunist.

Această lege le dădea drept foștilor proprietari și moștenitorilor lor să își redobândească imobilele confiscate în mod abuziv de regimul comunist sau să primească despăgubiri pentru acele imobile.

Totodată, legea a dat dreptul chiriașilor să cumpere imobilele în care locuiau, dar numai acelor chiriași care dovedeau că, la data intrării în vigoare a Legii 112/1996, aveau contracte de închiriere a acelor imobile și le ocupau la acea dată.

Cu toate acestea, inculpații ar fi încheiat contracte de vânzare-cumpărare cu persoane care nu au avut calitatea de chiriași la data intrării în vigoare a Legii 112/1995 și care, prin urmare, nu aveau nici un drept să dobândească respectivele imobile.”

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG