Linkuri accesibilitate

Nicușor Dan: Astăzi este ziua de naștere a noului București


Romania, Nicușor Dan
Romania, Nicușor Dan

Candidatul la primăria generală, susținut de alianța USR PLUS și PNL, are aproape 10 procente avans față de Gabriela Firea (PSD).  

Rezultatele Exit poll-ului realizat de CURS-Avangarde, date valabile pentru ora 19.30, l-au dat câștigător la Primăria Capitalei pe Nicușor Dan, cu 47,2% față de contracandidata sa, Gabriela Firea, care ar fi obținut 39,0%. Rezultatele exit poll-ului de la ora 23.00 măresc și mai tare diferența dintre cei doi: 47,8% vs 38,2%, adică 9,6 puncte procentuale.

UPDATE - Nicușor Dan și-a continuat turul la partidele care l-au susținut, de astă dată la sediul USR PLUS.

Dacian Cioloș, copreședinte al USR PLUS, a spus că victoria lui Nicușor Dan, în afară de faptul că i se datorează întru totul, a fost posibilă tocmai pentru că Dan nu a văzut în funcția pentru care a candidat o „trambulină" politică ci un proiect pentru București.

„E în primul rând meritul lui Nicuşor Dan, un om de o determinare şi de o consecvenţă rară în politică, pentru că, să nu uităm, Nicuşor Dan are acest proiect pentru Bucureşti de mai bine de 10 ani, de 12 ani, a candidat pentru a treia oară, nu a văzut această candidatură ca o trambulină pentru alte zări politice, ci a vrut şi vrea în continuare şi are un proiect pentru Bucureşti."

Dan Barna, celălalt copreşedinte al alianţei, a vorbit de o "victorie pe deplin binemeritată" şi a spus că, după alegerile locale, „proiectul simplu este deblocarea Bucureştiului".


Candidatul la funcţia de viceprimar al Capitalei, Vlad Voiculescu, a apreciat că victoria prezentată de exit-poll-uri duminică este „rezultatul unei munci de echipă şi a câtorva decizii înţelepte, chiar dacă în anumite momente au fost dureroase".

„Cred că suntem în momentul istoric în care ierarhia asta ar trebui să fie foarte clară - interesul public pe care toţi politicienii îl clamează, aproape nimeni nu vrea să îl respecte, ar trebui să fie primordial şi abia apoi să vină interesul de partid şi abia apoi să vină interesul personal", a spus Voiculescu.

Copreşedintele USR PLUS Bucureşti, Claudiu Năsui, a amintit că numărarea voturilor continuă în noaptea de duminică spre luni. „În seara aceasta, organizaţiile noastre vor păzi votul, delegaţii sunt în secţii, încă se numără", a spus el.

UPDATE - După declarațiile date la cald de la sediul său de campanie, în uralele voluntarilor care-l sprijină din 2012 încoace, Nicușor Dan a fost la sediul liberalilor, pentru a susține declarații alături de premierul Ludovic Orban.

El a dat asigurări că toate lucrările din București „vor fi rezolvate în parteneriat între primăria Capitalei și guvernul României”, pentru că România a avut până acum„prea mult timp de scandaluri”.

Ludovic Orban: „Astăzi, bucureștenii au decis că vor altfel de administrație în București, o administrație mai puțin preocupată de imagine, o administrație cu respect pentru cetățeni, care să pună Bucureștiul în dreptul marilor capitale europene. Deși nu mi-a fost ușor, am luat decizia de a-l sprijini pe Nicușor Dan la Primăria Capitalei din foarte multe considerente. Dacă nu am fi făcut-o alături de partenerii de la USR PLUS nu am fi îndepărtat caracatița din Primăria Capitalei. Au contat în alegerea sa onestitatea lui Nicușor Dan, bunul lui simț, implicarea lui de partea oamenilor obișnuiți și atunci când nu a avut putere. Tot ce am stabilit și în campanie și după rămâne în picioare. Astăzi, guvernul are un partener serios la Primăria Capitalei. Vom reanaliza toate proiectele primăriei și vom sprijini toate proiectele în care este implicat și guvernul României. Foarte multe proiecte sunt în parteneriat. Va exista un parteneriat solid care va duce la rezultate bune pentru București și le vom duce la final împreună: autostrada de centură a Bucureștiului, toate intersecțiile vor fi soluționate prin lucrări care să elimine conflictele de trafic. Metroul - avem un proiect ambițios de dezvoltare a metroului, inclusiv de suprafață. Centura feroviară a Bucureștiului va fi modernizată. Vom continua scoaterea la lumină a Bucureștiului prin clădirile de patrimoniu și vom valorifica toate atuurile.”

Nicușor Dan a explicat care a fost, în opinia sa, motivul pentru care, pentru a treia oară, a câștigat alegerile.

„După 12 ani de administrație PSD, PNL și USR PLUS au luat decizia de a face un parteneriat. Este meritul președinților acestor partide.”

Principalele declarații ale lui Nicușor Dan după exit poll:

 • Astăzi este ziua de naștere a noului București! Am încredere că după numărătoarea voturilor vom începe construcția noului București.
 • Am încredere că colegii mei de la Alianța dreptei vor câștiga sectoarele și consiliile de sector și că va exista majoritatea USR PLUS.
 • Le mulțumesc bucureștenilor care au ieșit și au votat azi, că au avut spirit civic, că s-au implicat și că mi-au dat încredere în ciuda campaniei murdare împotriva noastră.
 • Le mulțumesc partenerilor din USR, PLUS și PNL. Au ascultat voința bucureștenilor care au spus „scăpați-ne de PSD” și pentru că au venit cu candidați unici la Primăria Generală și la cele de sector.
 • Le mulțumesc președinților de partide: Ludovic Orban, Dan Barna, Dacian Cioloș și președinților de organizații de la PNL, USR și PLUS, doamnei Violeta Alexandru, lui Vlad Voiculescu și lui Claudiu Năsui.
 • Nu în ultimul rând, le mulțumesc voluntarilor cu care am făcut împreună toate campaniile: cea din 2012, pe cea din 2016 și cea din 2020.
 • Sunt mai bucuros pentru bucuria voastră decât pentru propria mea bucurie.
 • Vreau să le mulțumesc personalităților publice care au garantat pentru mine și persoanelor care au donat dezinteresat.
 • Vreau să-i asigur pe bucureșteni că vom începe schimbarea în bine a administrației din București.
 • Bucureștiul are oameni creativi, care au reușit în mediul privat, cultural, academic și, cu o administrație pe măsura lor , vom reuși împreună să schimbăm Bucureștiul în bine.
 • Îi asigur pe bucureșteni că vom colabora cu oamenii de afaceri, specialiști, ONG-uri pentru că trăim într-o lume complexă, pentru că primăria Capitalei nu poate fi condusă în stilul Elena Ceaușescu. Vreau să vă obișnuiți cu ideea că Primăria Capitalei este partenerul vostru.
 • Am încheiat un parteneriat cu PNL și USR PLUS și vă asigur că acest parteneriat va continua.
 • Îi asigur pe bucureștenii care nu ne-au votat că Bucureștiul este în egală măsură Bucureștiul lor
 • Îi chem pe toți să fim parteneri în construcția noului București.
 • Îi rog pe reprezentanții noștri să fie vigilenți în această seară până la finalizarea numărătorii voturilor.
 • Am câștigat cu multă muncă o campanie foarte grea și avem responsabilitatea ca voturile să se regăsească întocmai în procesele verbale.
 • E o seară frumoasă în care le mulțumim bucureștenilor care, ca de obicei, sunt mai inteligenți decât noi.
 • Din zilele următoare începem munca, pentru că va fi mult de muncă.

***

La sediul de campanie al candidatului Nicușor Dan, susținut de PNL și USR-Plus, înainte de publicarea exit poll-ului CURS Avangarde aveau loc ultimele pregătiri cu gândul la victorie: „Să punem șampania aici și We are the champions pe fundal, nu?” - au fost cuvintele suprinse de reporterul Europa Libera în sediul de campanie.

Cu patru ore înainte de închiderea urnelor, Nicușor Dan i-a rugat pe cetățeni să iasă „în același ritm” ca și până acum, din vreme, pentru a evita aglomerațiile din cursul serii, dinainte de închiderea urnelor.

„Vă rog să continuați să ieșiți în același ritm pe care l-ați făcut până acum. Dacă veți continua să ieșiți în același timp, în seara aceasta, va învinge bunul simț și Bucureștiul va intra, în sfârșit, într-o zonă de normalitate. Vă rog, în continuare, trei lucruri: ieșiți de acum pentru a evita aglomerațiile care se pot forma mai târziu, căutați cu atenție, pe buletinul de vot, pentru Primarul General, numele candidatului pe care vreți să-l votați și ignorați mesajele mincinoase pe care le vedeți pe televiziunile de propagandă și pe site-urile de propagandă”, a transmis Nicușor Dan.

 • 16x9 Image

  Dora Vulcan

  Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Abonează-te la
„3 minute” de la Europa Liberă

Luni – vineri, scurt și cuprinzător

XS
SM
MD
LG