Linkuri accesibilitate

Primele discuții purtate de Pentagon cu armata chineză în administrația Biden


Administraţia Biden a descris rivalitatea cu Beijingul drept "cel mai mare test geopolitic" al acestui secol.​​​​​​​ Imagine generică cu președintele SUA, 2021

Un înalt oficial al Pentagonului a purtat discuţii cu armata chineză pentru prima oară după ce Joe Biden a preluat funcţia de preşedinte al SUA.

Convorbirea s-a axat pe gestionarea riscurilor în relația între cele două state, a declarat vineri un oficial american pentru Reuters.

Relaţiile dintre China şi SUA au devenit din ce în ce mai tensionate, cele mai mari două economii ale lumii având poziţii divergente pe multe dosare, de la Taiwan şi drepturile omului, până la Marea Chinei de Sud.

În pofida tensiunilor şi a retoricii aprinse, oficialii militari americani încearcă de mai mult timp să menţină linii de comunicare deschise cu omologii chinezi pentru a putea atenua riscul declanşării unor crize sau pentru a gestiona accidente.

Michael Chase, asistent adjunct pentru China al secretarului apărării, a discutat săptămâna trecută cu generalul-maior chinez Huang Xueping, director adjunct al Biroului pentru cooperarea militară internaţională din cadrul Armatei Populare de Eliberare.

Au folosit astăzi legătura telefonică de apărare SUA-RPC pentru o conferinţă video în condiţii de securitate", a declarat, sub protecția anonimatului, oficialul SUA care a dezvăluit discuția.

Ambele părți au agreat importanța menținerii unor canale de discuție între cele două armate. Chase s-a concentrat pe "gestionarea crizelor şi a riscurilor", a adăugat sursa citată de Reuters.


Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, nu a discutat deocamdată cu omologul său chinez, în parte pentru că nu este clar care oficial chinez este omologul şefului Pentagonului.

Vicepreşedinta Kamala Harris a declarat joi că SUA salută concurenţa şi nu caută conflicte cu Beijingul, dar a precizat că va vorbi răspicat pe dosare precum disputele maritime din Marea Chinei de Sud.

China, Vietnam, Brunei, Malaezia, Filipine şi Taiwan revendică părţi din Marea Chinei de Sud, o zonă strategică pentru transportul maritim internaţional, bogată în câmpuri de gaze naturale şi peşti.

Preşedintele Biden a consolidat sancţiunile impuse Chinei invocând presupusele abuzuri în domeniul drepturilor omului din Xinjiang şi Hong Kong.

Spre deosebire de predecesorul său, Donald Trump, Joe Biden încearcă să-și mobilizeze aliaţii şi partenerii pentru a contribui la contracararea politicii externe şi a celei economice ale Chine, pe care Casa Albă le califică ca fiind ce în ce mai coercitive.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG