Linkuri accesibilitate

Primele rugăciuni musulmane în Hagia Sofia vor avea loc pe 24 iulie, anunță președintele Erdogan


După aproape o sută de ani, Hagia Sofia redevine moschee.
După aproape o sută de ani, Hagia Sofia redevine moschee.

Unul dintre cele mai cunoscute locuri din lume, muzeul Hagia Sofia din Istanbul a redevenit moschee. Președintele Recep Tayyip Erdogan a spus, la scurt timp după decizia instanței care i-a anulat Hagiei Sofia statutul de muzeu, că primele rugăciuni musulmane vor fi oficiate pe 24 iulie, potrivit Reuters.

Președintele Erdogan a spus că și cetățenii de alte religii decât cea musulmană și străinii vor putea să intre în continuare în Hagia Sophia, o construcție care are o vechime de 1.500 de ani.

Decizia instantei turce din 10 iulie anulează un decret guvernamental din 1934, care a transformat ceea ce atunci era o moschee într-un muzeu, ca parte a procesului de secularizare inițiat de Mustafa Kemal Ataturk, fondatorul republicii moderne a Turciei.

Decizia, cu o puternică încărcătură simbolică, de a transforma din nou Hagia Sofia într-o moschee a fost dur criticată la nivel internațional, inclusiv de către Statele Unite și reprezentanții Bisericii Ortodoxe. Agenția culturală a ONU, UNESCO, a spus că regretă decizia Turciei, deplângând faptul că nu a existat un dialog legat de statutul fostei catedrale bizantine.

Hagia Sofia (din greacă de la Αγια Σοφια, Aghia Sofia, „Sfânta Înțelepciune”) a fost catedrala Patriarhiei de Constantinopol, apoi moschee, iar până vineri muzeu în Istanbul, Turcia.

De asemenea, autorităţile din Turcia au început sâmbătă inspecţiile la Hagia Sofia pentru pregătirile logistice de transformare a fostului muzeu în moschee compatibilă cu rugăciunile islamice, la o zi după ce Ankara a anunţat reconversia acestui loc legendar, relatează DPA, citată de Agerpres.

Clădirea a fost închisă pentru vizite sâmbătă, a relatat agenţia turcă de ştiri Anadolu, care a adăugat că echipe ale Ministerului Turismului au inspectat cupola şi patru minarete pentru pregătiri.

Erdogan a precizat vineri că pregătirile la clădire, unde se află unele dintre cele mai renumite simboluri şi mozaicuri creştine, vor continua chiar şi după data programată pentru deschidere.

XS
SM
MD
LG