În urmă cu fix un an, pe 27 mai 2019, Liviu Dragnea era încarcerat la penitenciarul Rahova, după sentința de trei ani și jumătate de închisoare primită în dosarul angajărilor fictive. Ce cred foștii săi colegi despre anul fără Dragnea, cine îl regretă și cine crede că a dus PSD de râpă.
Europa Liberă a stat de vorbă cu foștii premieri Sorin Grindeanu, Mihai Tudose și Viorica Dăncilă despre epoca Dragnea, dar și despre omul Liviu Dragnea. În partid imaginea fostului lider variază, unii consideră că perioada Dragnea ar trebui uitată, în timp ce puținii oameni care i-au rămas aproape cred că mesajele fostului lider sunt importante și astăzi. Sorin Grindeanu și Eugen Teodorovici nu exclud să candideze la viitorul Congres al PSD.
Grindeanu: „Dragnea a fost un personaj fără carismă, bun organizator”
Sorin Grindeanu a rezistat mai puțin de șase luni ca premier la Palatul Victoria, fiind demis printr-o procedură unică în istoria după 1989: partidul a depus o moțiune de cenzură împotriva propriului Guvern. Cel mai important moment al primului guvern PSD este legat de Ordonanța de Urgență nr. 13, cea care a declanșat și primul conflict între Grindeanu și Dragnea.
„Aș împărți perioada în care a fost președinte Liviu Dragnea în PSD în două perioade. Primul an, primul an și jumătate, a așezat foarte bine partidul pentru alegerile locale și parlamentare din 2016 și le-am câștigat. A știut foarte bine să organizeze PSD, ceea ce arată o capacitate foarte bună de organizare, având în vedere experiența sa de secretar general al PSD. Aceea a fost perioada în care lucrurile au mers cum trebuie. Partea cealaltă, din momentul în care s-au câștigat alegerile, s-a depărtat tot mai mult de baza partidului și de agenda cetățeanului. Grupul de decizie s-a restrâns tot mai mult, ceea ce l-a dus în anumite situații să ia decizii total greșite”, a declarat Sorin Grindeanu pentru Europa Liberă.
Un om, care cu bune și cu rele, a cam marcat istoria PSD și a marcat-o și cu bune și cu rele.
Fostul premier crede că „Dragnea a fost un foarte bun organizator, poate cel mai bun pe care l-a avut PSD în istoria sa.”
„Un om politic care era atent, chiar foarte atent la toate amănuntele, se apleca cu atenție la toate problemele. Un om politic care a suplinit prin această atenție și rigurozitate o anumită lipsă de carismă, pentru că nu a fost un personaj cu carismă. Un om, care cu bune și cu rele, a cam marcat istoria PSD și a marcat-o și cu bune și cu rele”, l-a caracterizat Sorin Grindeanu pe Liviu Dragnea.
Mihai Tudose: „Lui Dragnea i se părea că este invincibil”
Mihai Tudose a condus guvernul PSD aproape șase luni, conflictul cu Liviu Dragnea fiind decisiv în înlăturarea acestuia de la Palatul Victoria în ianuarie 2018. După ce a trecut pe la ProRomânia, Tudose s-a reîntors în PSD. Europarlamentarul a fost desemnat coordonatorul campaniei pentru alegerile locale. Despre Dragnea nu are amintiri plăcute, chiar dacă admite că au fost și momente bune pentru partid.
„A fost dezastruos. Nici măcar nu vreau să îmi mai amintesc. Mandatul lui Dragnea în fruntea PSD a început bine, dar s-a terminat prost. Concluzia, în general, este cum se termină, nu cum începe. Nu face parte din subiectele mele preferate. I se părea că este invincibil”, a declarat pentru Europa Liberă fostul premier Mihai Tudose.
V. Dăncilă: „Dragnea a fost un lider puternic"
Cel mai lung mandat ca premier în epoca Dragnea l-a avut Viorica Dăncilă. Considerată o apropiată a fostului lider, Dăncilă spune că a avut și divergențe cu acesta, că a făcut și greșeli, dar că era un lider puternic.
A făcut greșeli de comunicare și de abordare a anumitor subiecte: a adus în prim plan subiectul justiției și nu a lăsat să iasă în prim plan și alte subiecte legate de programul de guvernare
„Nu am vorbit cu Liviu Dragnea din seara alegerilor europarlamentare. Trebuie să ne asumăm conducerea fiecărui lider al partidului, să ne asumăm din greșelile pe care le-am făcut și să mergem mai departe fără a repeta acele greșeli. Au fost momente când am avut divergențe, dar am mers pe linia respectării programului de guvernare. A fost un lider puternic, un om care avea experiență de conducere și administrație, dar a făcut greșeli de comunicare și abordare a anumitor subiecte. Aici aș face o singură referire: a adus în prim plan subiectul justiției și nu a lăsat să iasă în prim plan și alte subiecte legate de programul de guvernare”, l-a descris Viorica Dăncilă pe Liviu Dragnea.
Ea a adăugat că actuala conducere a PSD i-a dat la o parte pe foștii președinți ai partidului.
„Trebuie să mergem înainte toți, nu prin excluderea unora sau altora. Trebuie să remarc faptul că se putea pune bază pe experiența celor care am fost în Executiv”, a spus Dăncilă.
Dan Tudorache, despre epoca Dragnea: „O perioadă care trebuie uitată”
Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, a povestit pentru Europa Liberă că a evitat să meargă alături de Liviu Dragnea în campania electorală din cauza imaginii acestuia.
„În campania din 2016, la locale, eu m-am dus și i-am cerut ajutorul, să meargă cu mine pe stradă, lui Victor Ponta. Știam că pentru mine, pentru Sectorul 1, Liviu Dragnea mă trage în jos, ca președinte, ca imagine. În 2019, situația era din ce în ce mai rea. Epoca Dragnea e o perioadă din istoria PSD care trebuie uitată”, a fost mesajul transmis de primarul Sectorului 1.
Eugen Teodorovici: „Nu mă dezic de Dragnea, greșesc cei care o fac”
Eugen Teodorovici a fost ministru de Finanțe în guvernul Dăncilă. Senatorul PSD susține că nu a avut o relație foarte bună cu Liviu Dragnea, dar nu vrea să se dezică de fostul lider, cum fac cei care au stat la masă cu el. Teodorovici consideră că ”anturajul” l-a stricat pe Dragnea.
Un om care a dorit de foarte multe ori să facă bine, dar fiind înconjurat de anumiți oameni a făcut greșeli. Anturajul a fost principala problemă.
„Cei din PSD care astăzi se dezic de Liviu Dragnea greșesc. Acele persoane care au stat la masă cu Liviu Dragnea, eu nu am stat la masa deciziilor cu Dragnea, sunt astăzi în conducerea PSD. Se dezic de Liviu Dragnea și nu le face cinste pentru că au fost la masă, au luat decizii împotrivă, niciodată nu au ridicat o opoziție la Dragnea, ci au acceptat orice ideea a lui. Trebuie să îl asumăm pe Liviu Dragnea, Dragnea a fost al PSD, a condus PSD, să ne asumăm ce a fost cu bune și cu rele. Nu au avut curajul și bărbăția necesară să conteste. Eu nu pot să mă dezic de Liviu Dragnea, chiar dacă nu am avut o relație bună cu el, dar este al PSD cu bunele și cu relele sale”, a afirmat Eugen Teodorovici pentru Europa Liberă.
Principala vină pe care senatorul i-o găsește lui Liviu Dragnea se referă la sistemul de numiri în funcție, considerând că prea multe persoane au ajuns în poziții-cheie fără să aibă pregătirea necesară. Teodorovici susține că și tema justiției a făcut mult rău PSD.
„Un om care a dorit de foarte multe ori să facă bine, dar fiind înconjurat de anumiți oameni a făcut greșeli. Anturajul a fost principala problemă”, a subliniat senatorul PSD.
Eugen Teodorovici susține că ar putea să candideze la Congresul PSD, dacă avea susținerea celor din jur.
Codrin Ștefănescu: „Dragnea este amărât și îngrijorat de cum merge PSD”
Fostul secretar general al PSD, Codrin Ștefănescu, este printre puținii care i-au rămas alături lui Liviu Dragnea până astăzi. Ultima noapte în libertate, Liviu Dragnea a petrecut-o acasă la Codrin Ștefănescu.
„În noaptea alegerilor ne-a spus că el simte și crede că sistemul îl va pedepsi pentru o faptă inexistentă. Noi discutam despre rezultate, planul pentru viitor, pentru următoarea campanie și el ne-a anunțat că are acest sentiment că îl vor executa”, a povestit social-democratul.
Ciolacu, dacă își face piața astăzi nu știu dacă îl știe unul din zece. De Dragnea știau toți zece, doi îl înjurau, doi nu aveau nimic cu el și șase îl aplaudau și îl pupau. Noi aruncăm mereu foștii lideri ai partidului, ne delimităm de ei.
Potrivit acestuia, Liviu Dragnea este în continuare interesat de evoluția PSD.
„De câte ori îi permite regulamentul din penitenciar să mă sune, mă sună. Avem niște ore la care poate să dea telefon și sunt permanent cu ochii pe telefon. Această condamnare a fost cusută cu ață fosforoscentă, o condamnare politică, un dosar politic de la un capăt la altul, o mizerie. E un om puternic, nu a făcut nimic incendiar, nu a atacat pe nimeni, dar se uită când are timp în penitenciar la ce se întâmplă. În ultimele discuții pe care le-am avut la telefon, Dragnea este amărât și îngrijorat de modul în care merge partidul”, a spus Codrin Ștefănescu pentru Europa Liberă.
Social-democratul susține că actuala conducere a PSD nu a permis mitingurile în sprijinul lui Liviu Dragnea.
„A fost un lider foarte bun pentru partid, care a avut foarte mulți prieteni și aliați, dar și foarte mulți aplaudaci. După arestarea lui, din toată această echipă mare de aplaudaci, de prieteni, de oameni care erau extrem de încântați că îl pipăie au rămas extrem de puțini. Îi numărăm pe degetele de la o mână pe cei care nu s-au dezis”, este explicația oferită de Ștefănescu pentru lipsa mitingurilor care să îl scoată pe Dragnea din închisoare, mitinguri anunțate la vremea respectivă.
Fostul secretar general îl atacă pe președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, despre care spune că primește punctajele după care vorbește.
„Ciolacu, dacă își face piața astăzi nu știu dacă îl știe unul din zece. De Dragnea știau toți zece, doi îl înjurau, doi nu aveau nimic cu el și șase îl aplaudau și îl pupau. Noi aruncăm mereu foștii lideri ai partidului, ne delimităm de ei”, afirmă Codrin Ștefănescu.
Adrian Țuțuianu: „Lumea a uitat de Liviu Dragnea”
Fost ministru al Apărării în guvernul Tudose, senatorul Adrian Țuțuianu, a fost exclus din PSD în perioada Dragnea. El conducea la acel moment organizația PSD Dâmbovița și a făcut parte dintre cei care în septembrie 2018 i-au cerut lui Liviu Dragnea să plece din funcția de președinte PSD.
„Epoca Dragnea a avut un efect negativ asupra PSD. Dragnea a dus un tip de politică prin care a eliminat de la vârful partidului toți oamenii incomozi și care aveau alte opinii decât el. A promovat foarte mulți oameni obedienți. A rupt legăturile și cu socialiștii europeni, PSD a devenit inamicul public numărul unu în Europa în ceea ce privește partidele de stânga. Nici semnalele din SUA nu au fost unele care să încurajeze dezvoltarea relațiilor economice și relațiilor PSD cu partidele din SUA. Dragnea nu este un om prost, a avut o anumită idee de dezvoltare, dar dorința de a stăpâni totul, de a controla totul, i-au fost fatale”, a fost poziția senatorului Adrian Țuțuianu.
El afirmă că există o tentație în partidele din România de a asculta cu orice preț liderul. În privința condamnării lui Dragnea, Adrian Țuțuianu așteaptă decizia și în marile dosare care îl vizează pe acesta, cum ar fi TelDrum.
“Lumea a uitat de Liviu Dragnea”, este concluzia trasă de senatorul Adrian Țuțuianu.
Epoca Dragnea
Timp de zece ani, Liviu Dragnea s-a aflat în structurile de conducere ale PSD, în prima sau a doua poziție în partid. Ascensiunea sa a început în timpul mandatului lui Mircea Geoană, în 2009, când a devenit secretar general al PSD. Relația de prietenie cu Victor Ponta i-a consolidat poziția, Liviu Dragnea făcând pasul de la secretar general la președinte executiv. Retragerea lui Victor Ponta din funcția de președinte PSD, în vara lui 2015, i-a deschis calea lui Dragnea pentru a prelua partidul. Prima dată ca interimar, iar în octombrie 2015 a fost ales președinte plin. Funcția de președinte PSD a părăsit-o cu cătușele la mâini pentru a ajunge la penitenciarul Rahova, după condamnările în „dosarul Referendumul” și cel al angajărilor fictive.
În fruntea partidului, Liviu Dragnea a avut un comportament „dictatorial”, după cum l-au descris colegii săi, principala sa problemă fiind legată de faptul că nu a putut ocupa funcția de premier. Legea 90/2001 interzice unui condamnat să facă parte din Guvern. Condamnat cu suspendare în „dosarul Referendumul”, Dragnea a încercat să-și subordoneze colegii instalați la Palatul Victoria.
Facebook Forum