PSD va convoca un Comitet Executiv după alegerile europarlamentare, care va decide modalitatea de schimbare a unor miniștri - remaniere, cum dorește Viorica Dăncilă, sau restructurare, cum a propus Liviu Dragnea.
Premierul Viorica Dăncilă a anunțat public că se opune restructurării Guvernului și asumarea unui vot în Parlament. Poziția sa nu poate bloca însă o hotărâre a Comitetului Executiv. Dumitru Buzatu susține că opinia premierului nu este una decisivă.
„Opoziția primului-ministru nu are vreo pondere foarte importantă dacă se hotărăște de majoritatea parlamentară să se apeleze la o asemenea modalitate, la modalitatea de restructurare a unui Guvern. Decizia e luată la partid”, a spus Buzatu pentru Europa Liberă.
Buzatu are și un mesaj pentru premier.
„Doamna Dăncilă poate, ca orice om, să aibă o părere contrară într-o anumită chestiune, dar dacă se supune hotărârii majorității membrilor CEX , atunci sigur că nu e nici o problemă. O decizie trebuie respectată. Chiar dacă spui lucrul acesta că nu vreau, nu cred că are vreo importanță pentru că aici nu ne jucăm, nu sunt jocuri de copii, dacă unul zice nu vreau, gata se dărâmă castelul”, a adăugat Buzatu.
Surse din PSD au declarat pentru Europa Liberă că o decizia finală va fi luată și în funcție de rezultatul pe care partidul îl obține la alegerile europarlamentare. Potrivit acestora, un scor apropiat de 30% îl va pune în dificultate pe Liviu Dragnea. Mai ales că în Parlament PSD și ALDE asigură majoritatea cu voturile minorităților naționale. Chiar dacă relația Liviu Dragnea – Viorica Dăncilă este una „rece” în ultima perioadă, PSD nu își poate asuma să își dărâme încă o dată propriul Guvern.
Viorica Dăncilă a nemulțumit partidul după ce a refuzat să dea Ordonanță de Urgență privind modificarea Codului Penal și de Procedură Penală, dar și pe cea privind amnistia și grațierea. Ambele erau cerute insistent din Kiseleff de liderii PSD, dar s-au blocat la Guvern. Premierul nu a dorit să își asume aceste Ordonanțe fără semnătura fostului ministru al Justiției, Tudorel Toader. Dealtfel, fostul ministru al Justiției a scris pe facebook, după înlocuirea din funcție, că ordonanțele menționate nu au fost redactate de el, ci de membri sau apropiați ai PSD.
În luna ianuarie, Dăncilă a mai avut un episod în care s-a opus restructurării Guvernului.
Între timp, omul de încredere al lui liderului PSD, Anca Alexandrescu, a fost îndepărtată de la Guvern. Aceasta era „umbra” Vioricăi Dăncilă și, potrivit informațiilor de culise, îi raporta lui Liviu Dragnea agenda de întâlniri a premierului.
Cei din PSD apropiați de Viorica Dăncilă spun însă că nu este exclus să asistăm în luna iunie să escaladeze un conflict între premier și Liviu Dragnea.
„Nu știu care dintre dânșii a răcit, dacă a răcit vreunul, sper că utilizează medicamentele pentru răceală și gripă. Nu cred că răceala sau gripa unui membru PSD poate să influențeze activitatea Guvernului, decât într-o măsură foarte mică, există foarte multe posibilități de substituție și atunci se rezolvă. Eu nu cred că în ipoteze remanierii normale, fie în ipoteza restructurării guvernamentale, nu cred că doamna Viorica Dăncilă trebuie înlocuită”, a declarat pentru Europa Liberă președintele PSD Vaslui.
Social-democrații au decis să amâne discuția privind înlocuirea miniștrilor după alegerile europarlamentare și așteaptă să expire interimatul celor trei miniștri puși la Justiție, Fonduri Europene și Românii de pretutindeni. Klaus Iohannis a anunțat public că îi respinge pentru aceste portofolii pe Eugen Nicolicea, Oana Florea și Tit Brăiloiu.
Viorica Dăncilă este numărul doi în ierarhia partidului, fiind președintele executiv al PSD.
Facebook Forum