Linkuri accesibilitate

Primul focar din Noua Zeelandă după 102 zile pune orașul Auckland în carantină


Noua Zeelandă - Mesaj de avertizare a populației prin măsurile restrictive
Noua Zeelandă - Mesaj de avertizare a populației prin măsurile restrictive

Coronavirusul a reapărut în Noua Zeelandă după 102 zile în care nu s-a înregistrat niciun caz de transmitere comunitară, iar guvernul a decis să plaseze Auckland, cel mai mare oraș al țării, sub carantină strică, informează SkyNews.

Prim-ministrul Jacinda Arden a arătat că patru membri ai aceleași familii din sudul orașului Auckland au fost depistați pozitiv pentru coronavirus.

Ei reprezintă primele cazuri de infectare domestică cu coronavirus după 102 zile în care Noua Zeelandă nu a raportat niciun caz de transmitere comunitară.

Astfel, Auckland va intra sub „gradul III" al restricțiilor de la mijlocul zilei de miercuri.

Premierul le-a cerut localnicilor să „stea acasă pentru a opri răspândirea" virusului și să „acționeze ca și cum ei ar avea Covid, ca și cum cei din jurul lor ar avea Covid".

Celor din Auckland li se cere să lucreze de acasă și să își părăsească domiciliu doar pentru „deplasări esențiale" precum mersul la supermarket sau în parc.

Școlile și grădinițele vor fi închise pentru copii, cu excepția celor a căror părinți lucrează în sectoarele cheie, iar întrunirile de mai mult de zece persoane sunt restricționate.

Barurile și restaurantele vor fi, de asemenea, închise, iar călătoriile din Auckland vor fi restricționate pentru cei care se întorc acasă în oraș sau cei care vor să plece pentru că locuiesc în altă parte.

Poliția urmează să prezintă noi restricții privind folosirea drumurilor din jurul orașului.

Restricțiile vor fi în vigoare timp de trei zile, până la finalul zilei de vineri.

„Una din cele mai importante lecții pe care am învățat-o din afara țării este nevoia de a interveni puternic și a interveni rapid. (...) Distrugerea rapidă a unui focar evită riscul apariției altora", a subliniat premierul Arden.

Restul teritoriului Noii Zeelande va fi plasat sub „gradul II" de restricții începând de miercuri.

În dimineața zilei de marți, publicația locală New Zeeland Herald a scris că un centru de bătrăni din Christchurch a fost plasat în carantină după ce unii din rezidenți au manifestat simptome de infecții respiratorii.

Noua Zeelanda este una din țările care a gestionat cel mai bine pandemia de coronavirus, cu doar 1.570 de cazuri și 22 de decese la o populația de puțin peste 5 milioane de locuitori.

XS
SM
MD
LG