Cercetarea făcută de un grup de oameni de știință din Massachusetts arată că mamele care au fost vaccinate transmit imunitatea căpătată după vaccinare nou-născuților lor. Realizat pe un număr mic de gravide - 131 - cercetarea oferă o perspectivă foarte importantă asupra siguranței și eficacității vaccinării COVID-19 în timpul sarcinii.
Prof. dr. Radu Vlădăreanu: Prin vaccinarea gravidei avem imunizarea pasivă a copilului
Preşedintele Societăţii de Obstetrică şi Ginecologie din România, prof. dr. Radu Vlădăreanu, a spus pentru Europa Liberă că studiul american confirmă științific ceea ce medicii ginecologi bănuiau. În România, nu sunt date privind numărul de gravide vaccinate anti-COVID-19 până acum.
„Gravidele în momentul în care sunt vaccinate dezvoltă anticorpi protectori și acești anticorpi protectori trec prin cordonul ombilical la făt și la nou născut. Deci avem imunizarea pasivă a copilului prin vaccinarea gravidei. Este un lucru pe care îl știam, dar acum avem confirmări, ceea ce e foarte important”, a spus dr. Radu Vlădăreanu.
Profesorul susține că în prezent nu sunt motive pentru ca femeile gravide să fie oprite de la vaccinare, iar Societatea Obstetrică şi Ginecologie din România a recomandat autorităților ca femeile gravide să includă gravidele în grupele de risc prioritare pentru vaccinare, dar acest lucru nu s-a întâmplat.
Din punctul meu de vedere, vaccinarea la gravide este benefică pentru a evita o boală gravă.
„Noi am insistat în momentul în care au apărut criteriile de vaccinare ca femeia gravidă să fie inclusă în grupurile la risc, dar din păcate nu au fost inclusă. În al doilea rând am cerut să nu fie obstruat accesul femeii gravide la vaccinare, și nu este. Dar avem semnale de la colegii noștri din țară că se mai trezește câte un sfătuitor medical în momentul vaccinării care să-i spună „Vai, dar ești gravidă, cum să te vaccinezi? Ascultă-mă pe mine că nu e bine”. Din punctul meu de vedere, vaccinarea la gravide este benefică pentru a evita o boală gravă care poate să ducă la o naștere extrem de prematură pe toată viața”, a spus Radu Vlădăreanu.
Anticorpii funcționează într-un interval lung, de 9 luni
Profesorul arată că nu sunt încă studii mari despre vaccinarea la gravide, dar putem lua în considerare experiența Israelului, unde foarte multe gravide au fost vaccinate și pe cea din Statele Unite.
„Sunt convins că în lunile următoare vor apărea noi date care să confirme că nu crește de niciun fel rata avortului după această vaccinare, în orice moment al sarcinii nu neapărat dincolo de trimestrul doi. Acești anticorpi pe care femeia îi produce se transmit nou născutului încă în primul trimestru, chiar dacă femeia face vaccinarea. Cumva acești anticorpi funcționează într-un interval lung de 9 luni”, arată Vlădăreanu.
Medicul spune că nu există recomandări oficiale nici despre vaccinul AstraZeneca care să nu fie administrat gravidelor. Acest vaccin nu va mai fi administrat persoanelor de sub 60 de ani din Germania și celor de sub 55 de ani în Canada.
„Nu avem date prin care să le îndrumăm pe gravide să nu își facă vaccinul AstraZeneca. Oficial, nu avem aceste date. Studiul din revista din americană se referă la Pfizer și Moderna. Pe de altă parte, populația britanică, inclusiv femei gravide, s-a vaccinat în marea majoritate cu AstraZeneca. În Marea Britanie au recomandat vaccinarea pentru femeile gravide din personalul la risc și nu avem date că ar fi nociv acest vaccin”, a mai adăugat Radu Vlădăreanu.
Gravida cu COVID-19 poate naște prematur
Vaccinarea femeilor gravide este importantă pentru că boala COVID-19 poate duce la tot felul de riscuri pentru femei în timpul sarcinii și al nașterii, precum și în faza neonatală, punctează The Conversation.
Din studiile de până acum, virusul poate fi transmis de la mama la copil, în cazuri rare, iar femeile gravide tind să aibă simptome mai ușoare decât populația generală. Însă, există un risc mare pentru complicații, inclusiv pentru inflamația placentară, care poate duce la internarea gravidei la terapie intensivă și la naștere premature.
Până acum, gravidele nu au fost incluse în studiile clinice pentru vaccinurile COVID-19, iar studiul oamenilor de știință din Massachussets este cu atât mai valoros.
Detaliile studiului
Cercetarea publicată în Jurnalul American de Obstetrică și Ginecologie a cuprins 84 de femei însărcinate, 31 care alăptau și 16 care nu erau nici gravide și nici nu alăptau.
Toate femeile au primit două doze de vaccin și li s-au luat probe de sânge și după prima doză de vaccine și la șase săptămâni după a doua doză de vaccin.
Cercetătorii au analizat anticorpii pe care i-au dezvoltat femeile în urma vaccinării și au constatat că atât la gravide, cât și la femeile care alăptează, imunitatea era la fel de robustă ca la femeile care nu sunt gravide.
Cercetătorii au comparat aceste descoperiri cu răspunsul anticorpilor la femeile însărcinate care au contractat virusul în mod natural. Acest lucru le-a permis să demonstreze că nivelul anticorpilor produși ca răspuns la vaccinuri i-a depășit cu mult pe cei produși ca răspuns la infecții naturale.
Studiul american a constat o imunizare pasivă pentru bebeluși, adică anticorpii căpătați de mama în urma vaccinării sunt transmiși către copil prin placentă sau prin laptele matern, ceea ce îi oferă copilului imunitate.
După ce gravidele cuprinse în studiu au născut, cercetătorii americani au studiat probele de sânge din cordoanele ombilicale și au găsit anticorpi specifici virusului. Ceea ce arată că mamele vaccinate transmit anticorpi copiilor lor prin placentă, lucru care a rezultat și din studiile privind infecția naturală. De asemenea, au descoperit anticorpi specifici virusului în laptele matern de la femeile care alăptau când au fost vaccinate, ceea ce înseamnă că imunitatea pasivă are loc și în acest caz.
De asemenea, cercetarea mai arată că a doua doză de vaccin este importantă pentru maximizarea imunității pasive pentru copil. Oamenii de știință au constatat că cele mai scăzute niveluri de anticorpi din probele de cordon ombilical au provenit de la o femeie care și-a născut copilul înainte de a doua doză.