Linkuri accesibilitate

Cum a ajuns un deținut rus care se înrolase pentru războiul din Ucraina să împuște în cap doi civili și să agreseze sexual o femeie


În noiembrie 2022, câțiva soldați ruși au răpit doi ucraineni din regiunea Zaporojie, i-au dus în pădure, i-au împușcat în cap și i-au lăsat acolo, să moară.

Uciderea civililor Mikola Homnikov (32 de ani) și Serhi Holubenco (40 de ani) de către forțele ruse, într-o situație de noncombat, e numai un caz dintr-o serie de câteva zeci, doar din regiunea Zaporojie, petrecută după ce Rusia a pornit invazia pe scară largă a Ucrainei, spun procurorii ucraineni.

Investigarea acestor cazuri este o chestiune dificilă, având în vedere că autoritățile uucrainene nu au acces în zonele ocupate de armata rusă.

Jurnaliștii Current Time, televiziunea online a RFE/RL, și ai Voice of America (VOA) au făcut propria lor investigație și au obținut informații din documentele interne ale armatei ruse, care dezvăluie detalii neștiute până acum despre uciderea celor doi, despre care procurorii ucraineni spun că erau civili care nu aveau nicio legătură cu armata ucraineană.

Pe baza acestor date – inclusiv a unui raport militar rus intern și a unui mesaj vocal al unui ofițer superior rus, trimis pe Telegram – jurnaliștii au aflat că presupusul criminal este unul dintre zecile de mii de prizonieri ruși înrolați de Kremlin pentru a lupta în Ucraina.

Rusia începe să închidă închisori deoarece atât condamnații, cât și personalul sunt trimiși pe front
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:37 0:00

Suspectul, un șofer militar pe nume Batraz Slanov, fusese condamnat la un an de închisoare cu doar două zile înainte ca Putin să lanseze invazia din 24 februarie 2022.

Peste numai câteva luni, lupta în Ucraina, după cum arată documentele interne al ministerului rus de Interne, studiate de reporterii Current Time și Systema, departamentul de investigații a RFE/RL Rusia.

Raportul militar intern rus despre uciderea lui Homnikov și Holubenco arată, de asemenea, că Slanov a încercat să violeze o femeie, rudă a celor două victime.

Liudmila Veremi, vicepreședinte al consiliului sătesc din Novomikhailivka – sat la 30 de kilometri sud est de Donețk, locul de domiciliu al victimelor – spune că și alți locuitori au fost uciși de către militarii ruși.

„Știm că sunt mai multe cazuri. De exemplu, un locuitor din Novomikhailivka a fost împușcat când mergea prin sat după încetarea stării de asediu”, spune Veremi.

„Mai știm despre moartea a două persoane din comunitatea noastră care au fost ținute prizoniere în beciuri și apoi ar fi fost eliberate – de fapt, trupurile lor au fost găsite pe un câmp. Aveau în cap găuri provocate de gloanțe”.

„Ca să vă spun adevărul, cred că vom mai afla despre astfel de cazuri când se va termin ocupația”, adaugă Veremi.

„Un incident nefericit”

Pe 25 noiembrie 2022, generalul maior Serghei Medvedev, comandantul Armatei 58 a Rusiei, i-a trimis adjunctului său, Vitali Șopaga, un mesaj vocal de pe contul lui de Telegram. Îi cerea să-i dea urgent raportul despre „un incident nefericit”.

Agenții secreți ucraineni au obținut acces la contul de Telegram al lui Medvedev și au pus conținutul lui la dispoziția Current Time, care i-a confirmat conținutul și din surse independente.

În ziua următoare, Șopaga i-a trimis lui Medvedev un document numit Raport despre uciderea a doi civili de către ofițerii din divizia 530 motorizată.

Raportul prezintă în detaliu felul în care Slanov, șofer în divizie, și alți câțiva soldați ruși vizitaseră cu o săptămâna înainte casele din Novomikhailivka în care suspectau că se află observatori ucraineni. Mai spune că rușii au părăsit satul după ce nu au găsit nicio dovadă.

Câteva zile mai târziu, după ce s-a îmbătat cu vin de casă împreună cu același grup de soldați ruși, Slanov a hotărît să interogheze „cu pasiune” doi săteni, scrie Șopaga în raportul către Medvedev, care are indicativul Yermak.

Slanov a mers acasă la Homnikov și la Holubenko, i-a urcat în mașină și, împreună cu o cunoștință, i-a dus într-o zonă împădurită din sat. Apoi, Slanov „i-a împușcat pe amândoi în cap pentru că nu au vrut să mărturisească”, scrie în raport.

Tot aici e menționat faptul că cele două victime au fost ucise în dimineața zilei de 23 noiembrie 2022, foarte devreme.

După aceea, Slanov și cunoștința lui, care era îmbrăcată tot în uniformă militară, au luat-o pe soția lui Holubekno – care este și sora lui Homnikov – de acasă și au încercat să o facă să mărturisească că le-a oferit soldaților ucraineni informații despre armata rusă din zonă.

Pe drum, Slanov a oprit mașina brusc și i-a ordonat femeii să îi facă sex oral, scrie în raport. După ce aceasta a refuzat, Slanov a leșinat, iar femeia a reușit să fugă.

În cele din urmă, Slanov s-a întors la unitate și a fost arestat, două zile mai târziu, de armata rusă.

Nici Homnikov, nici Holubenko nu lucrau pentru armata ucraineană, după cum spun Veremi, autoritate oficială din sat, și Mikiya Kovalevski, șeful departamentului din cadrul procuraturii care se ocupă cu investigarea crimelor de război de la Zaporojie.

„Investigația arată că un militar din forțele ruse a răpit, din case lor, doi civili, și i-a ucis folosind arme automate”, spune Kovalevski pentru Current Time.

Veremi spune despre cei doi, Homnikov și Holubenko, că erau „doi oameni obișnuiți din sat”.

Prizonier rus mercenar

Slanov (34 de ani) a fost înrolat într-o formațiune militară numită Furtuna, care cuprinde prizonieri ruși care au preferat să se înroleze pentru războiul din Ucraina în loc să-și ispașească pedepsele.

Current Time a studiat documente din baza de date a ministerului rus de Interne care arată că Slanov a avut mai multe condamnări în Rusia. Printre ele, două jafuri și mai multe infracțiuni de conducere sub influența alcoolului, care au dus la accidente cu răniți.

Pedepsele primite au inclus închisoarea: cea mai recentă este cea primită cu două zile înainte de invazia pe scară largă a Ucrainei. Atunci a fost condamnat la un an de închisoare într-un penitenciar de maximă securitate și i-a fost suspendat pentru patru ani permisul de conducere, arată documentele ministerului de Interne.

La numai câteva luni după primirea sentinței, s-a alăturat armatei ruse ca șofer de divizie, în ciuda condamnării pentru conducere sub influența alcoolului.

Cea mai recentă notă despre Slanov din baza de date a ministerului de Interne este din 16 ianuarie 2023 și se referă la arestarea și uciderea a doi prizonieri civili. Nota, în care victimele nu sunt numite, vorbește despre acuzația de crimă – „uciderea a două sau mai multe persoane”.

Current Time a încercat să-i contacteze pe Medvedev și pe adjunctul lui, Șopaga, pentru comentarii referitoare la uciderea celor doi civili din Novomikhailivka.

Șopaga a răspuns printr-un mesaj trimis pe WhatsApp: „Ați făcut o greșeală”.

Current Time i-a trimis lui Șopaga o bucățică din conversația audio cu Medvedev, moment în care și-a dezactivat contul de Whatsapp.

Medvedev nu a răspuns deloc.

La acest material, publicat inițial pe rferl.org, au contribuit jurnaliști de la Systema, departamentul de investigații al RFL/RL Rusia.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
XS
SM
MD
LG