Legatum Institute a redactat un raport amănunțit în privința capacității României de a ajunge la prosperitate. Analiza, care a fost realizată cu sprijinul Templeton World Charitable Foundation, arată că România are motive să fie optimistă în privința dezvoltării economice, însă ineficiența guvernării, corupția endemică și acceptarea ei la nivel de mentalitate, ca și proasta infrastructură, țin România pe loc.
Corupția ține România pe loc, ține în întuneric calea spre prosperitate, erodând încrederea în viitoru, în rândul unor cetățeni animați de simț civic, al potențialilor investitori străini și al UE.
Raportul despre România se bazează pe date de la FMI, Banca Mondială, precum și alte instituții internaționale și arată o situație contradictorie - există un solidă bază pentru dezvoltare, dar, în aproape orice domeniu analizat, sunt mari declaje față de celelalte țări europene.
Un exemplu - România are una dintre cele mai mai mari viteze de internet și cele mai bune infrastructuri de comunicare digitală, însă peste 40% din populație nu are acces la internet, doar 25% din populație folosește instrumentele tehnologiei digitale, de tipul cumpărăturilor online sau al serviciilor bancare, una dintre cele mai scăzute rate din lume.
Aproape toate domeniile analizate sunt afectate de corupție. La nivel național, dezvoltarea infrastructurii este pusă în pericol de posibilitatea ca României să-i fie tăiate fondurile comunitare ale UE din cauza nerespectării statului de drept.
De la căderea comunismului, spune raportul, România a construit un sistem democratic multipartid, a crescut standardele de trai, în comparație cu epoca Ceaușescu și a obținut statutul de membră a NATO și UE. Aceste evenimente au marcat o deschidere economică de anvergură și reprezintă fundația solidă pentru o creștere și mai consistentă.
Avantajele României
- sunt poziția geografică strategică
- o poartă semnificativă în comerțul dintre Europa Occidentală și Asia
- accesul la piața unică europeană
- resursele naturale ample, incluzându-le pe cele de gaze offshore
- pământul agricol fertil.
Marea provocare a României este imensa corupție - endemică și persistentă - care a făcut pași puțini spre eradicare de la momentul aderării țării la UE
„Corupția ține România pe loc, ține în întuneric calea spre prosperitate, erodând încrederea în viitor, în rândul unor cetățeni animați de simț civic, al potențialilor investitori străini și al UE”, se mai arată în raport.
Progresele reale vor avea nevoie de o transformare culturală - îndepărtarea de corupție și aderarea la statul de drept
„Câteva milioane de cetățeni au plecat din țară din 2007, echivalentul a o cincime din forța de muncă a țării, incluzând tineri străluciți, care, asemenea celor care au rămas acasă, doresc cu disperare o bună guvernare, eradicarea corupției și prosperitate”, se arată în analiza Legatum Institute.
”Cele două mari probleme ale României, identificate de raport, sunt Guvernarea și corupția. Acestea sunt cele două mari provocări și de ele depinde atingerea în viitor a prosperității”. „Afectează toate domeniile evidențiate în Index, pentru că guvernarea eficientă și efectivă se află în centrul unei economii deschise și puternice. Progresele reale vor avea nevoie de o transformare culturală - îndepărtarea de corupție și aderarea la statul de drept”, este una dintre ideile principale ale raportului asupra României realizat de Legatum Institute.
Una dintre principalele probleme ale României este infrastructura.
- În domeniul comunicațiilor, România are una dintre cele mai bune infrastructuri de broadband din lume și se află pe locul al doilea la capitolul vitezei de internet, însă 40% din populație nu are acces la internet, cea mai mare parte fiind în mediul rural. De asemenea serviciile de internet, pentru cumpărături online sau de homebanking sunt printre cele mai puțin folosite instrumente, în comparație cu alte țări ale lumii. România este pe ultimul loc în Europa la acest capitol. Doar 25% din populație are noțiuni de folosire a tehnologiei digitale în România, în comparație cu 60%, în țările europene.
- România are un sector energetic echilibrat, Produce singură 78% din consumul energetic, în comparație cu Germania (37%) și Franța (54%). Rezervele sale de petrol și gaze pot constitui un fond național de dezvoltare. Construirea rețelei de conducte BRUA ar putea aduce, de asemenea, dezvoltare, prin conducta care ar lega Bulgaria, România, Austria și Ungaria, însă legea offshore pune în pericol exploatarea acesteia.
- Infrastructura de electricitate a României este bună, însă capacitatea de conectare la rețele este cea mai slabă din lume. De 174 de zile de așteptare este nevoie pentru ca o persoană sau o companie să poată avea electricitate - una dintre cele mai îndelungate peioade din lume. La aceasta se adaugă și prețul ridicat al electricității pentru companii, care sunt dezavantajate.
- Transportul este veriga slabă a României. Drumurile plasează România pe ultimele locuri din lume, iar condiția lor ține în izolare micii agricultori, care nu au acces la marile piețe de desfacere. Slaba infrastructură de transport de pe teritoriul țării ține portul Constanța în subdezvoltare, pierzând ocazia de a deveni un nod central de transport între țările sudeuropene și restul Europei. România este pe locul 14 în lume la lungimea căii ferate, însă 65% din liniile feroviare au nevoie de modernizare.
Facebook Forum