Linkuri accesibilitate

Probele orale de competențe lingvistice și digitale de la bacalaureat, anulate


Elevii de clasa a XII-a nu vor mai susține în acest an probele de competențe la bacalaureat, acestea urmând să fie echivalate cu mediile din timpul anului sau cu certificatul de limbi străine sau de informatică.

Actul normativ adoptat joi de guvern:

”Art. 37 – În conformitate cu dispozițiile art. 361 alin. (3) lit. c) din Legea nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, pentru anul școlar 2019-2020, probele de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale, probele de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal și probele de evaluare a competențelor digitale se echivalează/se recunosc conform metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educației și cercetării, în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.”

Același act normativ stabilește și cum se obține gradul didactic II.

„Începând cu data intrării în vigoare a prezentei Ordonanțe de urgență și până la eliminarea restricțiilor privind adunările publice de către autoritățile de resort, gradul didactic II se obține de către personalul didactic de predare cu o vechime la catedră de, cel puțin, patru ani de la obținerea definitivării în învățământ, prin promovarea următoarelor probe: cel puțin două inspecții școlare și o probă scrisă care conține elemente de pedagogie și de psihologie, precum și elemente de metodica specialității cu abordări interdisciplinare și de creativitate, elaborată pe baza unei programe aprobate de Ministerul Educației și Cercetării, pentru fiecare specialitate în parte”, se mai arată în OUG.

Prin ordonanța adoptată joi se stabilește și condițiile gratuității transportului gratuit pentru elevi, anunțat deja de vicepremierul Raluca Turcan. De asemenea, statul va asigura sprijin financiar și pentru unitățile de învățământ particular autorizate provizoriu.

„Statul asigură finanţarea de bază și pentru preşcolarii şi elevii din învăţământul de stat, pentru şi preşcolarii din învăţământul particular şi cel confesional, autorizat provizoriu, precum şi pentru elevii din învăţământul general obligatoriu particular şi cel confesional, care studiază în unităţi de învăţământ autorizate provizoriu. De asemenea, statul asigură finanţarea de bază pentru învăţământul profesional, liceal particular şi cel confesional, autorizat provizoriu, pentru perioada suspendării cursurilor din anul școlar 2019-2020, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență. Finanţarea se face în baza şi în limitele costului standard per elev, per preşcolar, după caz, conform metodologiei elaborate de Ministerul Educaţiei și Cercetării”, se mai spune în actul normativ citat.

XS
SM
MD
LG