Linkuri accesibilitate

Proces de cinci minute în Rusia cu o zi înainte de proteste: a fost condamnată o apropiată a lui Alexei Navalnîi


Un protestatar ține în mână imaginea lui Alexei Navalnîi, iar mesajul este că acesta a fost otrăvit și trebuie găsiți vinovații. Imagine din 22 august 2020
Un protestatar ține în mână imaginea lui Alexei Navalnîi, iar mesajul este că acesta a fost otrăvit și trebuie găsiți vinovații. Imagine din 22 august 2020

Kira Iarmîș, o apropiată a lui Alexei Navalnîi, a fost condamnată la nouă zile de închisoare de un tribunal rus pentru că a promovat protestele anunțate pentru sâmbătă, relatează Agerpres și EFE. Sentința nu este definitivă.

Procesul a durat mai puțin de cinci minute, potrivit AFP, iar sentința a fost anunțată de Kira Iarmîș pe contul ei de Twitter.

Deși a fost condamnată, ea a făcut un apel către susținătorii lui Alexei Navalnîi să participe la protestele de sâmbătă, care sunt programate să înceapă la ora 14, ora Moscovei, în peste 60 de orașe din Rusia, potrivit AP.

Kira Iarmîș a fost reținută ieri seara, la scurt timp după ce o altă colaborare a lui Navalnîi, Lyubov Sobol, a fost reținută și ea.

Lyubov Sobol, avocată
Lyubov Sobol, avocată

Autoritățile ruse și poliția au avertizat studenții să nu participe la mișcarea de protest, studenții fiind amenințați și cu excluderea din facultăți. Un mesaj similar a venit și din partea ministerului Educației din Rusia.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat astăzi că „este firesc să existe avertismente cu privire la posibilele consecințe legate de nerespectarea legii”, deoarece există apeluri pentru „evenimente neautorizate, ilegale”. Oficialii ruși încearcă să blocheze informațiile despre proteste și a amenințat platformele de social-media cu amenzi în cazul în care mulplică apelurile la proteste. Cea mai important rețea de socializare din Rusia a VKontakte, echivalentul rusesc al Facebook, a blocat toate paginile dedicate mitingurilor.

Aleksei Navalnîi a fost reținut duminică seara la punctul de control de pe aeroportul Şeremetievo din Moscova, la revenirea sa în Rusia din Germania, unde s-a aflat timp de cinci luni după otrăvirea sa în Siberia.

Opozantul președintelui Putin a fost acuzat că a încălcat condițiile eliberăii condiționate în cazul unei sentințe de condamnare la 3.5 ani de închisoare cu suspendare din 2014. CEDO a declarat sentința ca fiind ilegală.

Parlamentul European a adoptat ieri o rezoluție prin care cere statelor UE măsuri mai severe împotriva Rusiei și eliberarea imediată a lui Alexei Navalnîi.

XS
SM
MD
LG