Linkuri accesibilitate

A început procesul de impeachment împotriva lui Trump


Președintele american, Donald Trump, este acuzat de abuz de putere și de obstrucționarea activității Congresului
Președintele american, Donald Trump, este acuzat de abuz de putere și de obstrucționarea activității Congresului

Senatul american a început procesul de impeachment împotriva președintelui american Donald Trump, cele două capete de acuzare fiind citite cu voce tare.

Congresmanul Adam Schiff, şeful echipei de şapte procurori (''managers'') desemnaţi de majoritatea democrată a Camerei Reprezentanţilor pentru a face ancheta parlamentară, a fost cel care a citit, pe un ton grav, cele două capete de acuzare împotriva preşedintelui republican, respectiv abuz de putere şi obstrucţionarea activităţii Congresului.

Donald Trump ″a acţionat într-o manieră contrară încrederii conferite unui preşedinte şi subversivă pentru conduita guvernului″⁣, a indicat în discursul său Adam Schiff, fost procuror federal în California.

Aleşii au jurat să facă ''justiţie într-o manieră imparţială, în acord cu Constituţia şi legile'' SUA, în acest proces politic ce va fi prezidat de John Roberts, al treilea proces de acest fel din istoria SUA, după cele împotriva preşedinţilor Richard Nixon şi Bill Clinton.

Judecătorul John Robert, preşedintele Curţii Supreme de Justiţie din SUA, a depus joi seară jurământul în Senatul SUA în calitatea de coordonator al procesului împotriva preşedintelui Donald Trump.

În opinia democraţilor, Trump se face vinovat de ''abuz de putere'' pentru că ar fi condiţionat un ajutor militar de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina şi primirea la Casa Albă a președintelui Zelenski de investigarea fiului rivalului său, Joe Biden, iar acuzaţia de ''obstrucţionare a Congresului'' ar rezulta din încercările de a împiedica investigarea acestui scandal prin instrucţiuni pe care le-ar fi dat unor actuali şi foşti membri ai administraţiei americane de a nu coopera în anchetă.

Trump neagă acuzațiile și a numit acțiunea împotriva sa drept o „rușine”, o „farsă” și o „vânătoare de vrăjitoare”.

Colegii republicani ai președintelui controlează Senatul și sunt susceptibili că-l vor achita pe Trump de toate acuzațiile. Procesul este programat să înceapă pe 21 ianuarie.

XS
SM
MD
LG