Linkuri accesibilitate

Procesiune religioasă cu mii de participanți în Rusia în ciuda restricțiilor COVID


Procesiunea religioasă marchează execuția țarului Nicolae al II-lea și a familiei sale, în 1918.

Câteva mii de credincioși ortodocși ruși din Ekaterinburg au participa la o procesiune neautorizată în noaptea de 16 spre 17 iulie. Autoritățile locale respinseseră cererea de organizare a evenimentului din cauza pandemiei de coronavirus.

Procesiunea, care marchează uciderea țarului Nicolae al II-lea de bolșevici, la ordinul lui Lenin, este organizată anual din anii ’90. Ierarhii ortodocși locali au participat la procesiune spunând că aceasta „a depășit statului de eveniment public, devenind unul sacru, în viața a zeci de mii de oameni”. Mitropolitul de Ekaterinburg a făcut însă apel la participanți și ia toate măsurile pentru a „proteja viața lor și a celor din jur”.

COVID-19 | Vaccinare obligatorie la Moscova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:28 0:00

Lipsa măștilor de protecție și a distanței între persoane la procesiunea din 2020 au fost motivele invocate acum de autoritățile locale care au decis să nu autorizeze evenimentul. Acestea au spus că procesiunea de anul trecut a dus la creșterea numărului de cazuri de COVID-19.

Potrivit datelor monitorizate de Universitatea Johns Hopkins, în Rusia s-au înregistrat, de la începutul pandemiei până acum 5,8 milioane de cazuri de COVID-19 și 144.000 de decese. De la sfârșitul lunii iunie, numărul cazuri înregistrează o creștere semnificativă descrisă de experți drept cel de-al treilea val al pandemiei. Mulți observatori spun că numărul de cazuri ar fi mai mare decât cel raportat de autorități.

Mii de oameni, fără măști, au participat la evenimentele publice din 26 iunie din Sankt Petersburg.
Mii de oameni, fără măști, au participat la evenimentele publice din 26 iunie din Sankt Petersburg.

La sfârșitul lunii trecute, o serie de evenimente publice cu mii de participanți care nu au purtat măști au fost organizate la Sankt Petersburg. În plus, aici au avut loc șapte meciuri din cadrul EURO 2020.

Coordonatoarea echipei COVID a Kremlinului, Tatiana Golikova a declarat săptămâna trecută că acestea au cauzat o creștere a numărului de cazuri. În 9 iulie însă, datele oficiale arătau că în Sankt Petersburg erau doar 711 cazuri active de COVID-19, de 23 de ori mai puțin decât cu o lună înainte în condițiile în care numărul cazurilor este în creștere în întreaga țară.

În Moscova, un oraș de două ori și jumătate mai mare erau raportate în 9 iulie 179.000 de cazuri active. „E clar că au încercat să ascundă datele reale”, a spus pentru RFE/RL, Alexei Kupriyanov, cercetător la Academia Rusă de Știință.

În Rusia, circa 15% din populație s-a vaccinat, în ciuda disponibilității propriului vaccin, în care populație pare să nu aibă încredere.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Ce înseamnă rezultatul alegerilor din Slovacia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:52 0:00
XS
SM
MD
LG