Linkuri accesibilitate

Procesul lui Vlad Pascu ar putea fi reluat de la capăt după ce judecătoarea a formulat cerere de abținere


Tânărul Vlad Pascu, autorul accidentului din zona localității 2 mai din 19 august 2023, în care au murit doi tineri.
Tânărul Vlad Pascu, autorul accidentului din zona localității 2 mai din 19 august 2023, în care au murit doi tineri.

Procesul în care Vlad Pascu, autorul accidentului de la 2 Mai, în urma căruia doi tineri și-au pierdut viața, a fost amânat pentru 9 mai, la cererea avocaților familiilor victimelor. Judecătoarea procesului a făcut o cerere de abținere care ar putea duce la reluarea completă a întregului proces.

Avocaţii familiilor victimelor accidentului au obţinut o amânare a ședinței de judecată din 18 aprilie, motivând că procesul trebuie să continue numai după ce Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) va discuta în 24 aprilie sesizarea făcută de Inspecţia Judiciară privind suspendarea judecătoarei Ioana Ancuţa Popoviciu.

Avocatul Adrian Cuculis, unul dintre avocații care reprezinta familiile victimelor, a anunțat și că judecătoarea a formulat o cerere de abţinere.

„Dacă se va admite cererea de abţinere, întreg procesul se va lua de la zero”, a spus avocatul.

La rândul său, apărătorul lui Vlad Pascu, avocatul Adrian Bendeac, a confirmat amânarea pentru 9 mai a ședinței de judecată și a spus că procesul lui Vlad Pascu ar trebui să se încheie în termen rezonabil.

„Măsurile preventive durează destul de mult tocmai motivat de faptul că suntem încă în procedură, că nu s-a finalizat cercetarea judecătorească. (...) Sperăm ca această judecată să se finalizeze într-un termen rezonabil şi pentru inculpat şi pentru persoanele vătămate, părţile civile, pentru toată lumea”, a declarat Adrian Bendeac.

Inspecţia Judiciară a cerut Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să o suspende din profesie pe judecătoarea Ioana Ancuţa Popoviciu, de la Judecătoria Mangalia, care judecă procesul lui Vlad Pascu.

Motivul este că, la primul termen al procesului, judecătoarea a întrebat dacă în sala de judecată se află Sebastian Olariu, unul din tinerii uciși în accidentul cauzat de Vlad Pascu în apropiere de localitatea 2 Mai.

În ședința din 17 aprilie, CSM a amânat o decizie privind cererea Inspecției Judiciare de suspendare din funcţie a Ioanei Ancuţa Popoviciu. Cazul va fi discutat din nou de CSM pe 24 aprilie.

Una din mizele reluării procesului

Una dintre mizele reluării de la zero a procesului este legată de încadrarea juridică a faptei lui Vlad Pascu. Pe 4 aprilie, Judecătoria Mangalia a respins cererea familiilor victimelor de schimbare a încadrării juridice, din ucidere din culpă în omor calificat, infracțiune pedepsită mai sever.

Avocatul Adrian Cuculis spune pentru Europa Liberă că o reluare de la zero a procesului e o șansă pentru ca familiile victimelor să obțină încadrarea juridică a faptelor în omor calificat, solicitare pe care actuala instanță a respins-o.

Vlad Pascu a fost trimis în judecată în luna octombrie a anului trecut. În august 2023, el a intrat cu maşina pe care o conducea sub influența drogurilor într-un grup de tineri care mergeau de la Vama Veche către 2 Mai.

În urma impactului, o fată şi un băiat au murit, alţi trei tineri au fost răniţi. Vlad Pascu este acuzat de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului şi conducerea unui vehicul sub influenţa substanţelor psihoactive.

Vlad Pascu se află în arest preventiv din 20 august 2023.

Tânărul de 20 de ani a fost trimis în judecată, în octombrie 2023, și într-un dosar al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), alături de părinții săi, Miruna și Mihai Pascu.

Procurorii arată, în rechizitoriu, că tânărul s-a drogat încă de când avea 13 ani, când a început să consume inițial droguri de risc, apoi droguri de mare risc.

Tânărul este acuzat pentru deținere de droguri de risc și mare risc în vederea consumului propriu, trafic de droguri de mare risc și punerea la dispoziție a locuinței pentru consumul ilicit de droguri.

Miruna Pascu a fost trimisă în judecată pentru influențarea declarațiilor și amenințare, iar Mihai Pascu pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG