Linkuri accesibilitate

Procurorii DNA cer 12 ani de închisoare cu executare pentru Elena Udrea și Ioana Băsescu


Elena Udrea la DNA, octombrie 2017

În procesul finanțării campaniei electorale din 2009, care a avut ultimul termen la Curtea de Apel București, procurorul DNA a cerut o pedeapsă de 12 ani de închisoare pentru Elena Udrea, care e acuzată de spălare de bani și luare de mită.

Pentru Ioana Băsescu, fiica fostului președinte, acuzată în același dosar de delapidare, a fost cerută o pedeapsă orientată spre maximum prevăzut de lege în astfel de cazuri, care poate ajunge la 15 ani.

Pentru jurnalistul Dan Andronic, judecat pentru marturie mincinoasă și favorizarea faptuitorului, a fost cerută tot o pedeapsă orientată spre maximum. De asemenea, procurorul a cerut instantei ca Dan Andronic să execute în închisoare pedeapsa de 3 ani cu suspendare în dosarul retrocedarii ilegale a Fermei regale de la Băneasa.

Decizia Curții de Apel București poate fi contestată la Curtea Supremă cu recurs. Cazul este pe rolul instantelor din mai 2017. Verdictul nu va fi dat marți, ci la o dată ulterioară, după cum a anunțat judecătorul de la Curtea de Apel București.

La audierile din fața instanței, care au avut loc anul trecut, fostul ministru PDL al Dezvoltării și-a susținut nevinovăția.

„Nu mă consider vinovată de comiterea infracțiunilor. (…) Am finanțat personal campania electorală din 2009, alocând sume totalizând peste 300 de mii de euro. Veniturile personale și ale soțului aferente anului 2009 mi-au permis această finantare. Cred că sunt printre puținii politicieni care au adus bani personal la campania electorală și nu au plecat cu bani acasă în urma lor”, a declarat Udrea la Curtea de Apel București.

Acuzațiile DNA

În mai 2017, procurorii DNA i-au trimis în judecată la instanţa supremă pe:

  • fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, pe care o acuză de instigare la luare de mită şi spălare a banilor
  • fostul secretar general al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Gheorghe Nastasia
  • fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea, Victor Tarhon, pentru luare de mită
  • Ioana Băsescu, fiica cea mare a fostului preşedinte Traian Băsescu, pentru instigare la delapidare şi instigare la spălarea banilor
  • Ioan Silviu Wagner, director general al unei societăţi comerciale cu capital majoritar de stat, pentru delapidare
  • jurnalistul Dan Andronic pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului.

Procurorii menţionează în rechizitoriu că în cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracţiuni de corupţie, delapidare şi evaziune fiscală care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campania electorală.

Potrivit procurorilor, legătura dintre persoanele care obţineau banii pe cale nelegală şi prestatorii de servicii legate de campanie era făcută de către Elena Udrea, care, la momentul respectiv, conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidaţi şi, din această poziţie, coordona atât achiziţiile de servicii de campanie, cât şi persoanele care au acţionat ca intermediari pentru plăţile realizate, astfel încât sumele de bani să ajungă la societăţile prestatoare.

Remiterea foloaselor infracţionale era disimulată prin contracte fictive încheiate cu firme care prestau în realitate servicii în cadrul campaniei electorale, respectiv publicitate stradală, tipărire de afişe, reclame publicate în mass-media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole şi prestarea de servicii de consultanţă, menţionează procurorii DNA.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG