Linkuri accesibilitate

Procurorii DNA fac percheziții acasă la rectorul Academiei de Poliție în cazul jurnalistei Emilia Șercan


ROMANIA - journalist Emilia Sercan, Bucharest
ROMANIA - journalist Emilia Sercan, Bucharest

Perchezițiile pe care procurorii DNA le fac în cazul jurnalistei Emilia Șercan, amenințată cu moartea, îl vizează pe rectorul și prorectorul Academiei de Poliție, au confirmat surse din parchet pentru Europa Liberă.

În afară de cei doi șefi ai instituției mai sunt vizați și alți oficiali ai Academiei.

Perchezițiile la domiciliul acestora au loc joi dimineață la peste o lună de la momentul în care Emilia Șercan a făcut public faptul că a fost amenințată cu moartea, iar procurorii au deschis un dosar penal in rem. Dosarul a fost ulterior preluat de DNA, principalul suspect până în acest moment fiind un ofițer de poliție, Bărbulescu George Adrian, angajat al Academiei ”Alexandru Ioan Cuza”.

Procurorii DNA fac joi dimineață percheziții la domiciliile rectorului, prorectorului și altor oficiali ai Academiei de Poliție, au declarat pentru G4Media.ro surse judiciare. Procurorii investighează faptele din dosarul constituit după ce jurnalista Emilia Șercan a primit amenințări cu moastea.

Dosarul referitor la ofițerul de poliție care ar fi amenințat-o cu moartea pe jurnalista Emilia Șercan a fost preluat de DNA. Principalul suspect în dosar ar fi Bărbulescu George Adrian, ofițer de politie, angajat al Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” la la biroul de cooperare interuniversitară al Academiei de Poliție.

Emilia Șeran a primit, în 17 aprilie, un mesaj în care era amenințată cu moartea și care făcea referire și la persoanele apropiate. A depus la momentul respectiv plângeri la Poliție și a informat-o și pe Carmen Dan, ministrul de Interne.

„De nenumărate ori mi s-a spus în acești ani că am curaj, iar replica mea, spusă în glumă, a fost că nu știu dacă este curaj sau inconștiență. Un jurnalist nu trebuie să își pună vreodată problema în termeni de curaj sau frică, ci în termeni de adevăr și interes public, singurele lucruri pe care trebuie să le slujească. Iar atâta timp cât adevărul este de parte lui nu trebuie să îi fie frică de nimeni și de nimic”, scria pe facebook jurnalista la momentul amenințării.

Jurnalista Emilia Şercan s-a specializat în ultimii ani pe cercetarea tezelor de doctorat ale demnitarilor și, mai apoi, ale celor care și-au obținut diplomele la Academia de Poliție și la Academia SRI. A dezvăluit plagiate ale unor politicieni precum Gabriel Oprea, fost vicepremier în Guvernul Ponta, Petre Tobă, ministru de interne în Guvernul Cioloș. Ulterior, cercetările Emiliei Șercan s-au concentrat pe școlile doctorale de la Academia SRI și de la Academia de Poliție, unde s-a dovedit că exista o rețea de complicități între politicieni și conducerea celor două universități. Este vorba despre o pepinieră de cadre care, după obținerea titlului de doctor în domeniul securității și al informațiilor, urcau în carieră.

Ultima sa dezvăluire a fost despre plagiatul aproape în întregime al tezei lui Cătălin Ioniță, actualului șef al DGA din Ministerul de Interne, care ar fi inclus în lucrarea sa de doctorat inclusiv comentarii de pe facebook și de pe siteurile specializate de referate.Lucrarea a fost aprobată de Academia de Poliție.

Amenințarea cu moartea a jurnalistei a fost condamnată de mai multe organizații. Reporteri fără Frontiere și Active Watch, " target="_blank">reprezentanta Comisiei Europene la București, Angela Cristea, au cerut identificarea celui care a trimis mesajul de amenințare pe telefonul jurnalistei.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG