Secția pentru procurori a CSM îi audiază marți pe cei trei procurori selectați de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, să ocupe funcțiile de procuror general – Gabriela Scutea, procuror-șef al DNA – Crin Bologa și procuror șef al DIICOT – Giorgiana Hosu.
Ministrul Cătălin Predoiu a declarat, înaintea ședinței, că propunerile rămân valabile, întrucât au fost făcute în perioada când era ministru plin, adică nu fusese votată moțiunea de cenzură care a dus la demiterea Guvernului Orban.
„Eu am făcut deja propunerile, au fost înaintate la CSM, sunt trei candidaţi foarte buni, am încredere în ei”, a spus Cătălin Predoiu.
UPDATE 6: Crin Bologa a fost întrebat ce va face în legătură cu scurgerile de informații din dosarele penale. El a spus că, în primul rând, trebuie identificat cui aparțin.
„Foarte multe scurgeri de informații aparțin avocaților și inculpaților”, a spus Bologa.
În cazul în care se va dovedi că acestea au plecat de la procurori, candidatul la șefia DNA propune măsuri față de persoanele vinovate, dar nu a explicat în ce vor consta.
Bologa a spus că au fost situații în care unii polițiști sau procurori au dat informații din dosarele lucrate de alți procurori și că această lipsă de încredere între colegi este „inadmisibilă”.
UPDATE 5: Întrebat despre procedura revocării procurorului șef al DNA, cu referire la cazul Laurei Codruța Kovesi, Crin Bologa a spus că orice cerere de revocare trebuie să bazată pe concluziile unui control făcut de specialiști, ceea ce nu s-a întâmplat, pentru că nu a existat niciun control la DNA, ci a fost doar evaluarea ministrului Justiției.
În context, Bologa a comentat și anumite relații din interiorul DNA, unde ar exista „grupuri”, că este „indamisibil ca colegii să se înregistreze între ei și apoi să dea publicității”.
El a mai spus că îi cunoaște pe „câțiva” dintre procurorii DNA, dar că „mulți” din DNA îl cunosc.
„Sper să facem o echipă valoroasă, pentru că, oriunde am lucrat, am făcut echipă”, a spus Bologa.
UPDATE 4: Crin Bologa, propus pentru funcția de procuror șef DNA a declarat, în prezentarea inițială, că trebuie făcută o analiză privind achitările în dosarele instrumentate de procurorii anticorupție. El a spus că numărul achitărilor a crescut, dar trebuie stabilit câte au fost ca urmare a dezincriminării unor fapte.
Bologa a mai spus că obiectivul principal este „redobândirea prestigiului DNA”.
UPDATE 3: Despre OUG 13. Gabriela Scutea a răspuns la întrebarea de ce a rămas în Ministerul Justiției la momentul adoptării OUG 13.
„Am rămas cu credința că pot să fac ceva", a spus Scutea.
Ea a mai spus că ar fi putut să își ia inclusiv concediu de odihnă în acea perioadă, dar că „în momente de criză, nu aceasta este abordarea mea".
Scutea a explicat că faptul că a rămas alături de experții din Direcția de Elaborare Acte Normatove și le-a susținut „obiecțiunile" în fața ministrului Iordache a dus la eliminarea unor prevederi din textul inițial al OUG 13.
Gabriela Scutea a spus că nu se simte complice moral la elaborarea OUG 13.
UPDATE 2: Gabriela Scutea a fost întrebată despre protocolul dintre PG și SRI și ce a învățat din semnarea acestuia. Ea a răspuns că unele prevederi puteau fi „mai bine carificate" și că a fost „surprinsă" că au apărut opinii conform cărora, prin protocol, s-au creat „premisele comunicării de date confidențiale" către alte instituții.
„Eu nu mi-am pus niciodată problema să dezvălui către o altă instituţie ceea ce nu e de dezvăluit", a spus Scutea. Ea a adăugat :„Dacă cineva a făcut-o, să spună".
Gabriela Scutea a spus că au existat două protocoale diferite și că aplicarea lor nu trebuia făcută dincolo de regulile și rolul instituțiilor.
UPDATE: Gabriela Scutea a declarat că are încredere în procurorii din Parchetul general, „de la toate nivelurile din ierarhie", că pot să lucreze „repede" și să să găsească „elementul care face diferenţa".
Cât privește activitatea procurorilor din Parchetul general, Scutea a spus că, în ultimii trei ani, a apărut „un trend descendent" al numărului total de dosare de soluţionat și achitările au crescut „ușor".
Scutea a spus că a primit „cu deosebită bucurie" vestea că a fost propusă de ministrul Predoiu pentru funcția de procuror general,
„În momentul în care domnul ministru mi-a conturat un profil apt să rezolve la 360 de grade statusul curent al Ministerului Public, ducându-l înspre rezultate de performanţă, înseamnă că există ceva, există un potenţial", a spus Gabriela Scutea.
Potrivit calendarului stabilit de Secția pentru procurori, prima audiată, în vederea avizării, este Gabriela Scutea, propusă pentru șefia Parchetului General. De la ora 12.00, urmează să fie audiat Crin Bologa, propunerea pentru funcția de procuror șef al DNA, urmat, de la 14.00, de Giorgiana Hosu, propusă la conducerea DIICOT.
Între timp, au apărut mai multe constestări ale candidaților.
Asociația „Inițiativa pentru justiție”, organizație profesională a procurorilor, a cerut, pe 24 ianuarie, Secției pentru procurori a CSM să dea aviz negativ propunerii ministrului Justiției ca Giorgiana Hosu să fie viitorul procuror-șef al DIICOT.
Europa Liberă a dezvăluit, luni, că mama Giorgianei Hosu, şefa antimafia, este asociată cu o firmă offshore şi afaceri din asigurări.
Totodată, o asociație a procurorilor - Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor (AMASP) - i-a solicitat ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, pe 5 februarie, să facă publice criteriile de notare a candidaților pentru funcțiile de conducere din Parchetul General, DNA și DIICOT, dorind să afle și dacă au fost recomandări ale specialiștilor din comisia de selecție, în favoarea unor candidați, de care ministrul nu a ținut cont.
Facebook Forum