Linkuri accesibilitate

Procurorul care a deschis dosarul „10 August” a candidat la șefia Secției Speciale, dar a fost respins


Bogdan Pîrlog, procurorul militar care a deschis dosarul 10 August.
Bogdan Pîrlog, procurorul militar care a deschis dosarul 10 August.

Bogdan Pîrlog, procurorul militar care a deschis cercetările inițiale în cazul violențelor comise de jandarmi la protestul din 10 august, a candidat la șefia Secției Speciale de investigare a magistraților, însă a fost respins, pentru că nu avea vechime suficientă.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a admis doar doi procurori în cursa pentru șefia Secției Speciale de investigare a magistraților, din cadrul Parchetului General: pe Adina Florea, cea care instrumentează printre altele dosarele fostei șefe a DNA, Laura Codruța Kovesi, și care este și adjuncta Secției, precum și pe procurorul sucevean Sorin Iasinovschi.

Procurorul militar Bogdan Pîrlog, cel care a deschis dosarul „10 August”, legat de violențele comise de jandarmi împotriva protestatarilor, și-a depus și el candidatura, însă a fost respins, pe motiv că nu avea 18 ani vechime în funcția de procuror.

Printre obiectivele propuse de Bogdan Pîrlog, de la Parchetul Militar, în dosarul de candidatură, se numărau, conform Mediafax:

  • sistarea imediată a activităţii Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie „ca urmare a constituirii nelegale a acesteia”.
  • Sistarea imediată a activităţii procuroriilor din cadrul secţiei „ca urmare a procedurii vădit ilegale de desemnare”.
  • Restituirea dosarelor către parchetele de la care „au fost preluate ilegal”.
  • Sesizarea unităţilor de parchet competente a efectua urmărirea penală faţă de „procurorii din cadrul secţiei, care au comis infracţiuni în activitatea desfăşurată în cadrul secţiei (de exemplu efectuarea cercetărilor în cadrul dosarului „Timmermans”)”.

Concursul pentru șefia controversatei secții speciale pentru magistrați a fost declanșat după ce Gheorghe Stan, fostul șef al secției, a fost propus de PSD pe un post de judecător la Curtea Constituțională.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG