Linkuri accesibilitate

Procurorul general al Ucrainei: 12.000 de civili au fost uciși de armata rusă


Procurorul general al Ucrainei, Andrei Kostin
Procurorul general al Ucrainei, Andrei Kostin

Procurorul general al Ucrainei: 12.000 de civili au fost uciși de armata rusă.

Armata rusă a ucis peste 12.000 de civili, inclusiv 551 de copii, în timpul invaziei pe scară largă declanșată în februarie 2022 de Rusia, a declarat procurorul general al Ucrainei, Andrei Kostin, la Summitul pentru Pace din Elveția. Kostin a precizat că e vorba doar de decese documentate.

Potrivit Procurorului General, oamenii legii au documentat deja aproape 130.000 de cazuri de crime de război comise de armata rusă, inclusiv 301 cazuri de violență sexuală.

La același eveniment, Comisarul Radei Supreme pentru Drepturile Omului, Dimitro Lubinets, a spus că toți oamenii aflați în captivitate, în Rusia, sunt supuși torturii sistematice. Sunt cel puțin 14.000 de astfel de cazuri confirmate.

Datele oferite de reprezentanții Ucrainei se referă doar la cazuri documentate și confirmate. În multe alte situații, autoritățile ucrainene nu pot face, însă, investigații și documentări adecvate. Doar în cazul Mariupol, conform estimărilor, numărul deceselor civile se poate ridica la zeci de mii de oameni.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG