Linkuri accesibilitate

Procurorul general american: România trebuie să revină asupra amendamentelor care amenință anticorupția


William Barr s-a întâlnit cu președintele Iohannis.
William Barr s-a întâlnit cu președintele Iohannis.

William Barr, procurorul general al Statelor Unite, a declarat la încheierea vizitei la București că speră ca România să ”revină asupra amendamentelor care amenință să submineze lupta împotriva corupției”.

În declarația sa, Barr a pus accentul pe măsurile pe care România trebuie să le ia pentru ” a asigura un sistem judiciar eficient, transparent si imparțial”. Aceasta, deoarece parteneriatul România- SUA s-a bazat mereu pe valorile statului de drept și pe o guvernare bună, se arată într-un comunicat postat pe site-ul Departamentului de Justiție al SUA.

„România este unul dintre cei mai puternici parteneri în lupta împotriva criminalității transfrontaliere. Cu ajutorul României, am avut posibilitatea să investigăm și să extrădăm membri ai unor grupuri de crimă organizată implicați în acțiuni globale de fraude pe internet. România a oferit de asemenea sprijin esențial pentru DEA în ce privește operațiuni împotriva traficului de droguri.

Parteneriatul nostru se bazează în mod tradițional pe un angajament profund pentru respectarea valorilor democratice ale statului de drept și pe buna guvernare și pe înțelegerea comună că acestea formează fundamentul pentru îmbunătățirea prosperității și securității noastre comune.

Vizita mea la București pentru ministeriala UE-US pe justiție și afaceri interne a oferit ocazia să reafirm că statul de drept este un principiu esențial, și că toate persoanele, instituțiile și entitățile ar trebuie conduse și să se asigure că legile sunt corecte, promulgate și aplicate în mod egal și imparțial.

Apreciez în mod special șansa de a ma întâlni cu conducerea României, inclusiv cu omologul meu de la ministerul justiției, Ana Birchall, pentru a discuta despre importanța menținerii statului de drept și relua eforturile anti-corupție. Suntem recunoscători doamnei Birchall pentru implicarea și sprijinul puternic pentru aceste priorități importante.

Sperăm ca, sub conducerea sa și a celorlalți oficiali români, România va reveni asupra recentelor amendamente care amenință să submineze capacitatea de luptă împotriva corupției și avem încredere că România va lua măsurile necesare pentru a asigura un sistem judiciar eficient, transparent și imparțial.

Aștept cu nerăbdare să aprofundăm parteneriatul nostru și să continuăm colaborarea noastră strânsă în domeniul aplicării legii cu acest aliat important”.

Procurorul general al SUA a venit la București în contextul reuniunii UE-SUA la nivel ministerial în domeniile justiție și afaceri interne și a avut întâlniri cu președintele Klaus Iohannis, premierul Viorica Dăncilă și Ana Birchall, ministrul justiției.

Barr i-a comunicat lui Iohannis că este important ca România să rămână „un aliat predictibil, stabil și responsabil, care respectă şi promovează valorile democratice şi statul de drept”. Administrația Prezidențială mai arată că oficialul american a apreciat „poziția fermă și eforturile puternice” ale lui Klaus Iohannis de a susține statul de drept.

„Preşedintele României a evocat recentul vot pentru alegerile europarlamentare şi pentru referendumul pe teme legate de justiţie, care a demonstrat că cetăţenii români sunt profund ataşaţi de valorile democratice şi înţeleg importanţa unui sistem de justiţie independent şi eficient, fără de care nu poate exista o democraţie funcţională”, mai precizează Administraţia Prezidenţială.

Miercuri, la finalul Reuniunii a fost adoptată o declarație comună care are în centru lupta împotriva terorismului și securitatea în spațiul virtual.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG