Linkuri accesibilitate

Procurorul general solicită preşedintelui Klaus Iohannis aviz pentru urmărirea penală a lui Ion Iliescu în dosarul Mineriadei din iunie 1990


Fostul președinte al României Ion Iliescu a fost acuzat că a dat ordinul prin care minerii au atacat protestatarii din Piața Universității, în iunie 1990.
Fostul președinte al României Ion Iliescu a fost acuzat că a dat ordinul prin care minerii au atacat protestatarii din Piața Universității, în iunie 1990.

Procurorul general, Alex Florenţa, îi solicită preşedintelui Iohannis avizul pentru urmărirea penală a lui Ion Iliescu în dosarul Mineriadei din iunie 1990, au confirmat surse juridice pentru Europa Liberă. În 2019, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis reluarea de la zero a dosarului.

Solicitarea procurorului general vine la aproape 34 de ani de la manifestațiile împotriva guvernului condus la acea vreme de Frontul Salvării Naţionale şi împotriva preşedintelui Ion Iliescu. Protestele au fost reprimate cu violență de forțele de ordine, cu ajutorul minerilor chemați din Valea Jiului. Patru oameni au murit împușcați, iar alți 1.388 au fost răniți.

Fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman şi fostul director al SRI Virgil Măgureanu au fost trimiși în judecată în acest caz, în iunie 2017, pentru infracţiuni contra umanităţii.

Pe 8 mai 2019, Curtea Supremă a restituit procurorilor militari dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990.

Motivul invocat a fost că rechizitoriile procurorilor nu respectau drepturile procesuale din Codul Penal actualizat.

Judecătorii au decis anularea tuturor probelor strânse de procurori, fiind constatată nelegalitatea rechizitoriului prin care Ion Iliescu a fost trimis în judecată, alături de Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu sau Virgil Măgureanu..

Procurorii militari au susținut în rechizitoriul lor că, în zilele de 11 şi 12 iunie 1990, autorităţile statului au hotărât să declanşeze un atac violent împotriva manifestanţilor aflaţi în Piaţa Universităţii din Bucureşti, care militau în principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara (care cerea interzicerea accesului la funcții publice după Revoluție a foștilor oficiali comuniști - n.red) şi îşi exprimau paşnic, opiniile politice, în contradicţie cu cele ale majorităţii care forma puterea politică.

Procurorii au spus că în acest atac ar fi fost implicate, în mod nelegal, forţe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, ale SRI, precum şi peste 10.000 de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării.

Conform rechizitoriului Parchetului Militar, atacul a fost pus în practică în dimineaţa zilei de 13 iunie 1990, având următoarele consecinţe: moartea prin împuşcare a patru persoane, vătămarea integrităţii fizice sau psihice a unui număr total de 1.388 de persoane, reținerea a 1.250 de persoane din motive strict politice.

Mai mult, au scris procurorii în rechizitoriul respins de judecătorii ICCJ, în cadrul Mineriadei, peste 200 de persoane au fost ridicate şi transportate la o unitate militară a Ministerului de Interne din localitatea Măgurele, unde au fost reţinute până în după-amiaza aceleiaşi zile, când au fost lăsate să plece, după o cercetare sumară.

Fostul preşedinte Ion Iliescu a fost acuzat de procurorii militari că a dat ordinul pentru evacuarea în forţă a manifestanţilor din Piaţa Universităţii.

În vederea administrării probatoriului respins de ICCJ în 2019 au fost audiate 46 de persoane având calitatea de inculpat sau suspect, 1.388 de persoane vătămate, 146 de succesori ai persoanelor vătămate și 589 de martori, și au fost emise circa 2300 de citații.

Dosarul are 413 volume, iar rechizitoriul are 2.000 de file.

Dosarul a fost realizat de general locotenent Ion Alexandru, fostul adjunct al șefului Parchetelor Militare, colonelul Virgiliu Marian Istrate, colonelul Iulian Dinu și locotenent-colonelul Dan Mihail Mitrănescu.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG