Linkuri accesibilitate

Sectoarele mari consumatoare de energie cu peste 100.000 de salariați vor primi ajutor de stat


Ministrul Economiei Virgil Popescu
Ministrul Economiei Virgil Popescu

Toți marii consumatori de energie cu peste 100.000 de angajați vor primi ajutor de stat.

  • „Am aprobat o OUG cu privire la susținerea marilor consumatori de energie. Este vorba de modificarea OUG 81/2019, care permitea susținerea a 15 ramuri din industrie, producători români care au angajați, direct și indirect, peste 100.000 de salariați, unde exista un risc foarte mare de relocare. (...) Am adus din nou competitivitate în industria românească”, a anunțat ministrul Economiei, Virgil Popescu, citat de Mediafax.

Schema de ajutor a fost aprobată de Comisia Europeană şi a fost transpusă din nou prin ordonanţă de urgenţă în legislaţie.

Ministrul Economiei spune că în două zile de la publicarea ordonanţei în Monitorul Oficial, va fi publicat caietul de sarcini şi ghidul solicitantului prin ordinul ministrului.

Zece state membre ale UE care produc energie pe bază de cărbune au adoptat această schemă de ajutor, printre care Germania, Franţa, Belgia sau Polonia.

Companiile din industria românească se confruntă cu probleme legate de preţul energiei. Producătorii de energie pe bază de cărbune sunt nevoiţi să cumpere de pe piaţă certificate de emisii de CO2.

Preţul certificatelor este introdus în preţul energiei, care este plătit de consumatorul industrial. Acest ajutor de stat va asigura astfel compensarea unei părţi a acestor costuri cu certificatele de emisii de CO2, plătite în final de consumatorul industrial.

XS
SM
MD
LG